Afirmacija češke kulture u Novom Sadu

+100%-

Manifestacija „Novosadske radosti 2019”, u organizaciji Udruženja Čeha „Češka beseda Novi Sad”, po prvi put održana je ove godine. Manifestacija je podržana od strane Ambasade Republike Češke u Beogradu, Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

 

Svečanim programom u Muzeju Vojvodine, 01.   oktobra, otvorena je izložba „Karlo IV“, koja u kratkim crtama prikazuje život jednog od najpoznatijih i najznačajnijih čeških vladara, Karla IV, kralja Češke, Italije, Nemačke i cara Svetog rimskog carstva, zadužbinara i neumornog inovatora, osnivača čuvenog Praškog univerziteta 1348. godine i graditelja najimpozantnije građevine u Pragu, Karlovog mosta, preko kojeg svakodnevno prelaze hiljade turista.

 

Manifestacija “Novosadske radosti 2019” nastavljena je u  subotu, 05. oktobra, kada je Udruženje Češka beseda Novi Sad  napunilo svoj prvi rođendan.U Slovačkom kulturnom centru „Pavel Jozef Šafarik“ u Novom Sadu održano je kulturno-umetničko veče.

 

Goste i publiku je pozdravio član Upravnog odbora Češke besede Novi Sad, Miloš Bubnjević, dok se u ime Ambasade Republike Češke u Beogradu prisutnima obratio gospodin Pavel Kobližka.

 

U ime Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, sve prisutne je pozdravio predsednik Izvršnog odbora Šiman Irović.

 

“Češka manjina ima oko 2.000 pripadnika i kao takva je jedna od najmalobrojnijih manjina u Republici Srbiji. Zato što nas ima toliko malo nailazimo na probleme koje ostale veće zajednice nemaju, a to su očuvanje češke tradicije i kulture i možda najveći od svih predstavlja očuvanje našeg maternjeg jezika. Na osnovu ove činjenice nije teško zaključiti koliko je važna organizacija jedne ovakve kulturne aktivnosti kao što je ova današnja.” – rekao je Šiman Irović

 

Program je počeo predstavljanjem članova Udruženja Češka beseda Novi Sad i njihovim prvim javnim nastupom. Naime, članovi udruženja pevali su češke pesme zajedno sa članovima pevačke i sviračke grupe SKC „Pavel Jozef Šafarik“. Nakon toga su na češkom jeziku govorili poeziju čeških pisaca.

 

Pred prepunom salom, nastupili su hor Češke besede Daruvar, hor „Krajanky“ Češke besede Banja Luka, hor Češke besede Maćino brdo, a na kraju su se predstavili veteranski i mlađi ženski folklorni ansambli Slovačkog kulturnog centra „Pavel Jozef Šafarik“.

 

Nacionalni savet češke nacionalne manjine čestita godišnjicu postojanja Češkoj besedi Novi Sad  sa željom da još mnogo godina promovišete češki jezik, tradiciju i kulturu. Na ovaj način češka manjina u Srbiji će sigurno sačuvati svo jidentitet!

 

Izvor: Nacionalni savet češke nacionalne manjine