„Akcioni plan za manjine pokazuje da su najveća kašnjenja u sprovođenju propisa

+100%-

„Akcioni plan za manjine pokazuje da su najveća kašnjenja u sprovođenju propisa

 

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović, kaže za RTS da četvrti izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za manjine, pokazuje da je najveći pomak ostvaren u oblasti obrazovanja.

 

Suzana Paunović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da je predstojeći susret predsednika Mađarske i Srbije u Senti izuzetno važan i da predstavlja potvrdu prijateljskih i dobrosusedskih odnosa dve zemlje.

 

„Taj susret predstavlja i priliku da se razgovara o položaju mađarske nacionalne manjine u Srbiji i srpske u Mađarskoj. Ovaj susret je, kao i prethodni predsednika Vučića sa članom predsedništva BiH, dobra prilika da se pošalje poruka za neophodnost razumevanja i tolerancije“, kaže Paunovićeva.

 

Dodaje da će u sredu biti predstavljen četvrti izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za manjine.

 

„Od marta prošle godine kada je Akcioni plan usvojen, na svaka tri meseca imamo izveštaje o tome šta se radi u sprovođenju Akcionog plana i sada imamo izveštaj koji daje pun uvid u stanje na terenu“, objašnjava Suzana Paunović.

 

Ističe da je najveći pomak ostvaren u oblasti obrazovanja.

 

„Radimo na jačanju lokalnih zajednica u sprovođenju ovog Akcionog plana, lokalne samouprave su uključene u izveštavanje i sprovođenje ovog dokumenta“, kaže Paunovićeva.

 

Napominje da kašnjenja ima u sprovođenju propisa.

 

„Očekujemo na jesen izmene dva važna zakona koja se tiču nacionalnih manjina, da oni uđu u proceduru, a kašnjenja imamo u normativnom delu“, ističe Paunovićeva.

 

Dodaje da je ove godine za rad nacionalnih saveta opredeljeno 245 miliona dinara.

 

„Obustava dotacija od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava nekim nacionalnim savetima je nešto duža. Grčki je najduži do sada, kraći vremenski period ima Crnogorski nacionalni savet. Novac se može dostavljati samo nacionalnim savetima koji redovno funkcionišu“, objašnjava Paunovićeva.

 

Izvor: RTS

 

Kategorije: Sedam dana