Albanci obeležili nacionalni praznik „Dan Zastave“

+100%-

Albanci obeležili nacionalni praznik „Dan Zastave“

Albanski nacionalni savet je 28. novembra proslavio „Dan zastave” , praznik koji obeležavaju u Srbiji od 2001. godine u znak sećanja na Deklaraciju o nezavisnosti Albanije koja je usvojena 28. novembra 1912. godine na skupštini u Valoni.

 

Zastave Republike Albanije postavljene su na zgradama Skupština opština Bujanovac i Preševo, kao i na zgradi gde se nalaze prostorije Nacionalnog saveta Albanaca za jug Srbije. Centralna svečanost održana je u Sali Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu, gde je izveden kulturno-umetnički program.

 

U Srbiji još uvek zakonski nije regulisana upotreba nacionalnih simbola albanske zajednice, što je jedan od zahteva u „Planu od sedam tačaka“ o integraciji Albanaca.

 

Ta obeležja, zastava i grb, moraju da imaju odstupanja u odnosu na državne simbole Albanije i Nacionalni savet treba da predloži obeležja albanske nacionalne manjine o kojima će se onda razmatrati i dogovarati izjavio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

 

Foto: N1

Kategorije: Albanska zajednica