Naiva Kovačice stigla i do Kine

+100%-

Naiva Kovačice stigla i do Kine

U petak, 10. maja u Pekingu svečano je otvorena izložba slika naivne umetnosti autora Jana Glozika iz Kovačice i Janoša Mesaroša iz Beograda.


Kovačička naiva, još jednom dokazuje da pronalazi put do svoje publike u svim krajevima sveta. Izložba slika kovačičkog slikara, koja će biti organizovana u prostorijama Slovačke ambasade u Pekingu, u Kini, samo potvrđuje činjenicu da spcifični likovni izraz koji je Kovačicu promovisao u svetu, još uvek budi interesovanje i divljenje različite publike. Na pomenutoj izložbi svoje radove predstaviće savremeni kovačički slikar naive Jan Glozik i slikar naive iz Beograda Janoš Mesaroš.

 

kovacica_naivci1

Ova izložba je prva izložba, koju organizuje Ambasada Slovačke u Pekingu. Izložbu će svečano otvoriti
Ambasador Slovačke republike u Pekingu Njegova Ekselencija František Dlhopoljček, a izložbu zajedno organizuju Ambasada Slovačke republike i Ambasada Srbije u Pekingu.

 

Izložba kovačičkog naivnog slikarstva i dela majstora, jednog od predstavnika poznate kovačičke škole naive Jana Glozika i naivano slikarstvo Janoša Mesroša, koje se svojim sadržajem razlikuje od kovačičke naive je putujućeg karaktera i osim u Pekingu biće predstavljena još u nekoliko gradova u Kini.

 

Slike naivaca u vlastništvu su mnogobrojnih svetski poznatih ličnosti, od engleske kraljice Elizabete II, glumice Ursule Andress, glumca Alain Delona, do članova grupe The Rolling Stones i drugih. Izložba u Pekingu je svojevrsno priznanje i potvrda da je Kovačica meka naive.