Ambasador Republike Hrvatske u Somboru: Maternji jezik temelj ostalih prava

+100%-

Ambasador Republike Hrvatske u Somboru: Maternji jezik temelj ostalih prava

 

Ambasador Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, koji je na ovoj dužnosti odnedavno, tačnije od 24. oktobra, kao jedan od prvih gradova u zemlji posetio je Sombor i sa ovdašnjom gradonačelnicom Dušankom Golubović razgovarao o pitanjima hrvatske nacionalne manjine u gradu domaćinu, kao i drugim pitanjima koja su od zajedničkog interesa za grad Sombor i pogranični region.

 

Sastanku su prisustvovali generalni konzul Republike Hrvatske, Velimir Pleša, i Mihael Tomšić, iz konzulata u Subotici, kao i saradnici gradonačelnice, Antonio Ratković, Nemanja Sarač i Ivan Šimunov. Predstavnici Sombora su govorili o potencijalima ovog kraja u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, kulture i turizma i ukazali na poseban značaj zajedničkog nastupa pograničnih gradova prema fondovima Evropske unije.

 

Govoreći o pravima hrvatske nacionalne manjine, Dušanka Golubović, i njeni saradnici istakli su da je hrvatski jezik u službenoj upotrebi u Bačkom Bregu i Bačkom Monoštoru, te da se od ove školske godine jedno odeljenje učenika prvih razreda obrazuje na hrvatskom maternjem jeziku. Gradonačelnica je istakla značaj zajedničkih projekata koji imaju podršku fondova Evropske unije i navela projekte koje lokalna samouprava i pojedina somborska preduzeća realizuju u partnerstvu sa gradovima i preduzećima iz Hrvatske, što je i Bakota ocenio kao veoma značajno za obe strane.

 

 

Ambasador susedne zemlje se zahvalio na mogućnosti da se deca hrvatske nacionalne zajednice mogu školovati na maternjem jeziku i naglasio da poštovanje prava manjina može biti odličan vesnik povezivanja Hrvatske i Srbije, ne propuštajući da naglasi da je Sombor u zemlji koju predstavlja nadaleko poznat, što je odlična osnova za razvijanje saradnje u oblasti turizma.

 

 

Generalni konzul Pleša, zahvalio se gradonačelnici što je učinjen napor da se Konzularni dani Hrvatske u Somboru organizuju u prostoru koji je komforan i obezbeđuje odlične uslove rada, a domaćini su gostima, nakon zvaničnog dela sastanka pokazali deo kulturnog bogatstva Sombora oličenu u nezaobilaznoj slici „Bitka kod Sente“ i stalnoj postavci slika u Galeriji Milana Konjovića.

 

Izvor: Dnevnik.rs

Foto: Dnevnik.rs