AMBASADOR SLOVENIJE U POSETI RUMI I DRUŠTVU SLOVENACA „EMONA“

+100%-

AMBASADOR SLOVENIJE U POSETI RUMI I DRUŠTVU SLOVENACA „EMONA“

Ambasador Republike Slovenije u Srbiji njegova ekselencija Damjan Bergant i predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine Saša Verbić posetili su 14. aprila 2022. godine Rumu i društvo Slovenaca „Emona“ koje deluje u toj opštini.

 

Tim povodom u Gradskoj kući u Rumi upriličen je prijem kod predsednice opštine Aleksandre Ćirić i njene zamenice Biljane Popović Jovanović, a posetu je iniciralo Društvo Slovenaca „Emona“ koje broji oko 400 članova i deluje sa ciljem da zaštiti kulturnu i istorijsku baštinu Slovenaca i predstavlja sponu između lokalne samouprave i slovenačkih organizacija i kompanija koje posluju na teritoriji Rume.

 

Ambasador Bergant, čija je ovo prva zvanična poseta Rumi od kako je stupio na dužnost, izrazio je zadovoljstvo što je gost Rume, uverio se da društvo „Emona“ odlično funkcioniše, neguje kulturu, jezik i slovenački identitet.


– Tokom prijema razgovarali smo o privrednom sektoru, potencijalima naše opstine i mogućnostima za buduću saradnju, s obzirom na to da na teritoriji Opštine Ruma već uspešno posluje veliki broj slovenačkih kompanija – izjavila je Aleksandra Ćirić.

 

 

Izvor: blic.rs

Foto: Opština Ruma