Apel da se ubrza procedura odobravanja udžbenika

+100%-

Apel da se ubrza procedura odobravanja udžbenika

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri rekao je da je protestom koji je održan u školama u Bujanovcu i Preševu upućen apel Ministarstvu prosvete da ubrza proceduru izdavanja udžbenika na albanskom jeziku.

U Preševu i Bujanovcu osnovne i srednje škole na albanskom jeziku održale su juče prvi čas kao „čas bez knjiga“, a povod je bila zaplena knjiga u osnovnoj školi „Zejnelj Ajdini“ u selu Raince zbog neodgovarajuće dokumentacije.


„Zajednički stav svih nas ( albanskih partija) je bio da uputimo apel Ministarstvu prosvete i međunarodnoj zajednici da se ubrza procedura odobravanja udžbenika, jer je to dug proces – šest meseci ili godinu dana čekamo za jednu knjigu i zato tražimo da se procedura skrati“, rekao je Bećiri Tanjugu.

On je dodao da je u osnovnim školama potrebno oko 350, a u srednjim školama oko 30 udžbenika tako da se ovim tempom taj problem, kako je rekao, neće rešiti narednih 30 godina.

Bećiri je rekao da svi zahtevi koji se upućuju Ministarstvu prosvete za odobrenje nekih udžbenika na albanskom jeziku idu preko Nacionalnog saveta Albanaca.

Prema njegovim rečima, aktiv škole dostavlja zahtev za neki udžbenik, a uz saglasnost Nacionalnog saveta traži se odobrenje kod Ministarstva prosvete za njihovo dalje korišćenje.


„Do sada je preko Nacionalnog saveta Albanaca upućeno 16 zahteva za udžbenike na albanskom jeziku koje je Ministarstvo prosvete odobrilo, a to su knjige iz matematike i stranih jezika, međutim problem postoji sa udžbenicima za likovnu umetnost i muzičku kulturu za niže i istoriju i geografiju za više razrede osnovne škole“, rekao je Bećiri.


On je naglasio da ima zahteva Nacionalnog saveta koji nisu prihvaćeni, kao i onih za koje nema ni pozitivnog ni negativnog odgovora.
„Imamo zahteve za odobravanjem udžbenika za likovnu umetnost i muzičku kulturu od prvog do osmog razreda za koje još nismo dobili odgovor, kao i zahtev za udžbenik biologije za peti razred čiji je autor iz Preševa, koji takođe još nije odobren, a postoji i zahtev za udžbenikom iz hemije koji je u proceduri već godinu“, objasnio je on.

Bećiri je naglasio da takvih zahteva ima oko 20, ali da je problem u tome što za neke ne dobijaju nikakve odgovore i da zato smatraju da su negativni, iako kako je rekao, “ konkretno negativne odgovore nismo dobili“.


Predsednik Koordiancionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković rekao je prošle sedmice u Bujanovcu da je za poslednje tri godine, koliko funkcionise Nacionalni savet Albanaca, podneto i odobreno 88 zahteva, da su to bili udžbenici ili radne sveske za osnovne škole, od kojih je 18 bilo iz Tirane.


On je rekao da su svi oni prošli postupak preko Ministarstva prosvete, gde su udžbenici registrovani i u upotrebi su u školama i da nema ništa protiv da Nacionalni savet Albanaca podnese zahtev, ukoliko žele te udžbenike, ali da moraju da prođu zakonom predviđenu proceduru.

Izvor: Tanjug