BACKOVIĆ: U reformama je neophodno učešće svih građana

+100%-

BACKOVIĆ: U reformama je neophodno učešće svih građana

 

backovic2Poglavlja 23 i 24 su otvorena. Pred nama je niz planiranih aktivnosti, koje moramo što efikasnije sprovesti u delo. O nizu reformi, kao i o drugim pitanjima koja će se otvarati na evropskom putu naše države razgovarali smo sa Čedomirom Backovićem, šefom pregovaračke grupe za Poglavlje 23.

 

Često čujemo da su pred nama brojne aktivnosti obuhvaćene Akcionim planom za Poglavlje 23, međutim široka javnost malo zna šta to konkretno podrazumeva. Da li možete da objasnite koje su to aktivnosti, odnosno koje su to reforme koje će se sprovesti i u kom roku?

 

Mogu da pokušam. Akcioni plan za Poglavlje 23 ima 412 stranica. To je jedan veoma profesionalno ekspertski urađen dokument koji se bavi vrlo konkretnim, stručnim pitanjima iz tri oblasti. Jedna oblast je pravosuđe, druga oblast je borba protiv korupcije, treća oblast je zaštita prava građana, tzv. osnovna prava. I u okviru tih 412 stranica predviđene su brojne aktivnosti, 54 institucije u državi Srbiji, najrazličitija ministarstva, kancelarije koje je potrebno da, sprovođenjem tih aktivnosti koje su namerene, isplanirane u saglasnosti sa Evropskom unijom, zacrtane, postignu rezultate koji će se pretočiti u neke konkretne prednosti, unapređenja, poboljšanja života građana Srbije u ova tri oblika. Možemo da damo neke primere. Ako je u pitanju pravosuđe budu li se sve aktivnosti sprovele, vrlo je razumno pretpostaviti da će se poboljšati stanje u pravosuđu u niz veoma važnih stvari. Zatim, drugi element, koji bi trebalo da je vrlo važan, je povećanje efikasnosti. Efikasnost znači da ljudi u jednom razumnom roku dobijaju odluke suda o sporovima. Da li su to imovinski sporovi, da li su to krivični postupci, da to bude u jednom razumnom roku.

 

Kako bi reforme trebalo da utiču na suzbijanje korupcije u našem društvu, kao i o ostalim promenama koje nas očekuju možete saznati u okviru naše emisije Hronika nacionalnih manjina.

 

Kategorije: Sedam dana