BADNJI DAN PO GREGORIJANSKOM KALENDARU, PONOĆNU MISU PREDVODI NADBISKUP NEMET

+100%-

BADNJI DAN PO GREGORIJANSKOM KALENDARU, PONOĆNU MISU PREDVODI NADBISKUP NEMET

Rimokatolička crkva i sve crkve zapadnog obreda 24. decembra 2022. godine slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

 

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet predvodiće Ponoćnu misu u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu. Badnji dan je pravi porodični praznik i provodi se u pripremama za Ponoćnu misu. Pre odlaska u crkvu, uz mnoštvo različitih običaja, porodica se okuplja za prazničnim stolom.

 

Katoličkim krajevima večera je obično posna, mnogi čak ne jedu ništa do večere. Dolaze čestitari koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića, potom se odlazi u crkvu, prenosi RTS.

 

Katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koje se, tradicionalno, postavljaju u svim hramovima, podsećajući na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.

 

U kućama se postavlja venac-advent, ispleten od slame i borovih grančica, sa četiri crvene sveće koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

 

Badnji dan i Božić svim vernicima koji taj praznik obeležavaju po gregorijanskom kalendaru čestitali su ministri u Vladi Srbije, predstavnice pokrajinske vlade, Zaštitnik građana.

 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naveo je u čestitki: „Neka radost Božića ispuni domove toplinom i srećom, a vernike podstakne na međusobno poštovanje, solidarnost i brigu o drugima. Želim vam da ovaj praznik radosti i ljubavi provedete u krugu porodice, okruženi svojim najbližima, u dobrom zdravlju i blagostanju“, poručio je Pašalić.

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović čestitao je Božić beogradskom nadbiskupu i mitropolitu Ladislavu Nemetu i svim vernicima koji taj praznik obeležavaju po gregorijanskom kalendaru.

 

„Želim vam da praznik rođenja Hristovog, koji ujedno simbolizuje i rađanje novog života, proslavite u krugu svojih porodica, u miru, radosti i blagostanju. I da, držeći se hrišćanskih načela brige za svoje bližnje, međusobnog uvažavanja i čovekoljublja, zajedno savladamo izazove vremena u kojem živimo, a vreme koje je pred nama učinimo boljim za sve“, naveo je Mirović.

 

Najradosniji praznik Hristovog rođenja vernicima je čestitala i otpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković.

„Dan Hristovog rođenja, kao najradosniji praznik u hrišćanskom svetu, uvek nas iznova podseća na ljubav, poštovanje, toleranciju i zajedništvo, kao temeljne vrednosti na kojima počiva naše društvo i na kojima se gradi poverenje“, navela je Gojkovićeva u čestitki.

 

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je Božić svim nosiocima crkvene vlasti i vernicima koji najradosniji hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

 

Vernicima je praznik čestitao i ministar finansija Siniša Mali i poželeo da ga provedu u miru, sreći i blagostanju.

„Praznik Hristovog rođenja vreme da se podsetimo na značaj međusobnog poštovanja, razumevanja i solidarnosti jer samo svi zajedno, složni, nadahnuti optimizmom, možemo da prebrodimo sve nedaće i da odgovorimo na izazove koji su pred nama, na putu ka lepšoj budućnosti svih građana u našoj Srbiji“, naveo je on.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug