BANOV LUSTER

+100%-

BANOV LUSTER

U okviru proslave Dana rođenja bana Josipa Jelačića, jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, 16. listopada 2021. godine, simbolično će biti obilježen početak radova na obnovi njegove rodne kuće u Petrovaradinu.


Predstavnici hrvatskog i srpskog naroda tom će prigodom oslikati siluetu Bana na zidu ovog znamenitog objekta ispod koje će stajati pločica s natpisom: „Na ovome mjestu, 16. listopada 2021. godine, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, krovna institucija hrvatskoga naroda na ovim prostorima, obojilo je lik bana Josipa Jelačića kao simbolični početak radova na obnovi njegove rodne kuće. Svoj doprinos punini lika Bana dala je i Vlada Republike Srbije, u znak pružene ruke i mosta između srpskoga i hrvatskoga naroda za generacije koje dolaze poslije nas.“


U obnovljenom objektu naći će se i jedini preostali predmet iz Jelačićeve rodne kuće – Banov luster, koji je iz Banove sobe dobio i čuvao vlč. Marko Kljajić.


Događaju će, među ostalima, prisustvovati izaslanica predsjednika Republike Srbije, potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica kulture i informiranja Republike Srbije Maja Gojković te predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

 

 

 

Izvor: HNV

Foto: HNV