Obeležen nacionalni praznik albanske nacionalne manjine – Dan zastave

+100%-

Obeležen nacionalni praznik albanske nacionalne manjine – Dan zastave

 

Nacionalni praznik Albanije Dan zastave ove godine u opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije obeležen je bez euforije i političke napetosti koji su ranijih godina bili uobičajeni.

 

albanskaPredsednik Opštine Preševo, Šćiprim Arifi, je tokom dana bio u Tirani na poziv gradonačelnika albanske prestonice Erjona Velijaja. Iz kabineta predsednika opštine Preševo potvrđeno je Danasu da je Arifi potpisao Sporazum o saradnji ove i opština Tetovo, Priština, Ulcinj i Tirana, te da će ostati na proslavi Dana zastave. Albanski zvaničnici u ovoj opštini nisu bili raspoloženi za komentar potpisanog sporazuma, navodeći da „nisu učestvovali u njegovoj pripremi i navodeći da nije reč o nikakvom tajnom dokumentu već samo unapređenju regionalne saradnje“.

 

– Reč je o projektu međusobne koordinacije i bližeg povezivanja u oblasti ekologije, građevinarstva, privlačenju investitora i stvaranju ambijenta za poboljšanje socijalno ekonomskog položaja Albanaca u ovim opštinama. Na sporazumu se intenzivno radilo poslednjih nekoliko meseci, a Dan zastave je simbolično odabran za njegovo potpisivanje – potvrdili su za Danas albanski izvori u Preševu, gde je na zgradi opštine pored srpske postavljena i zastava Albanije uz vrlo mali broj okupljenih građana. Najavljeno je da će nakon povratka iz Tirane Arifi „izneti detaljnije sadržaj Sporazuma“.

 

Predsednik Opštine Bujanovac, Šaip Kamberi, je u svojoj kancelariji više od dva sata primao građane sa kojima je razgovarao o problemima sa kojima se suočavaju svakodnevno.

 

Nezaposlenost je problem broj jedan u našoj opštini, kao i nedostatak privrednih aktivnosti i tu nam je neophodna pomoć države ali i stranih investitora – ocenio je Kamberi.

 

Na zgradi SO Bujanovac pored srpske i zastave EU istaknuta je i zastava Albanije. Zastava je postavljena i na zgradi gde se nalaze prostorije Nacionalnog saveta Albanaca. Primetno je bilo i da ove godine nije bilo parola sa podrškom nezavisnosti Kosova, kao ni veličanje poginulih pripadnika Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe (OVPMB) što je ranijih godina bio glavni deo ceremonije obeležavanja Dana zastave.

 

U bujanovačkom domu kulture održan je završni kulturno umetnički program „Nedelja u novembru“, gde je u poslednjih sedam dana gostovalo više pozorišnih i folklornih ansambala sa Kosova i iz Albanije.

 

Izvor: Danas