BNV OBILJEŽILO DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE

+100%-

BNV OBILJEŽILO DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je obilježilo 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave.

 

 

Bošnjačku zastavu su, uz intoniranje himne Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” svečano podigli na jarbol naš nagrađivani pijanista Adem Mehmedović i predsjednica Vijeća dr. Jasmina Curić. Prisutnima ispred Glavnog ureda BNV se obratila predsjednica BNV dr. Jasmina Curić, koja je tom prilikom rekla da je 11. maja 1991. godine osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće koje je obilježilo veoma važan historijski period za razvoj Bošnjaka Sandžaka te da svaki novi 11. maj za Bošnjake treba da predstavlja novi početak jedinstva, sloge i uspjeha Bošnjaka.

 

„Danas, naša zastava krasi veliki broj naših organizacija i institucija u zemlji i inostranstvu. Bošnjačka zastava na jarbolima širom Sandžaka je dokaz naših uspjeha i simbol borbe našeg naroda za ostvarivanje svojih prava. Pred nama stoje veliki izazovi u daljem ostvarivanju naših kolektivnih prava, rešavanju statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak. Bošnjaci su autohton narod koji vijekovima živi na ovim prostorima i zajedno dijeli radost sa svim ostalim narodima koji žive u Sandžaku pa na taj način doprinosi ljepoti različitosti. 11. maj je poseban za nas Bošnjake Sandžaka zbog važnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća za opstanak i uspjehe našeg naroda u prethodnim decenijama. Svim Bošnjacima čestitam
Dan bošnjačke nacionalne zastave, sa željom da ovaj blagdan obilježimo u zdravlju, miru i sreći, a da sljedeći dočekamo zajedno i kao prethodnih godina, uz veliki broj manifestacija i događaja.“ – istakla je dr. Curić.

 

Na adresu Vijeća stigao je veliki broj čestitki iz zemlje iz inostranstva. 11. maj – Dan Bošnjačke nacionalne zastave svim Bošnjacima, između ostalih, čestitali su i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, prof. dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Ragmi Mustafa, predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća, Šaip Kamberi, predsjednik Opštine Bujanovac. Ismet Azizi, predsjednik Organizacije Kosovo za Sandžak, Kongres Bošnjaka Svijeta i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

 

Izvor: BNV