BNV SLAVI DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE, PRAMENKOVIĆ UPUTILA ČESTITKU

+100%-

BNV SLAVI DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE, PRAMENKOVIĆ UPUTILA ČESTITKU

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misala Pramenković čestitala je Bošnjacima 11.maj 2023. godine, Dan bošnjačke nacionalne zastave i tom prilikom ocenila da je ovo jedan od najznačajnijih i najradosnijih nacionalnih blagdana.

 

Ona je u čestitki navela da “nas i ove godine bajrak poziva da stanemo ispod njega, jer samo zajedno možemo raditi na prosperitetu, boljitku i ostvarivanju individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka”.

 

“Ako zajedno stanemo pod naš bajrak, imat ćemo zaklon i zaštitu i moći ćemo uživati u njegovom hladu. Bošnjakinje i Bošnjaci, budimo ponosni na našu tegobnu prošlost i budimo odgovorni prema budućnosti, naš resurs su mlade generacije kojima smo dužni obezbjediti zdrav ambijent u kome će stasavati svjesni svojih vrijednosti i posebnosti, u bogatstvu različitosti ostalih naroda”, istakla je Pramenković u čestitki.

 

Ovo vijeće će 11.maj,Dan bošnjačke nacionalne zastave, ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, obeležiti nizom kulturnih manifestacija.

 

Povodom toga u 11 časova će biti organizovana izložba radova i dodela nagrada pobednicima likovnog konkursa „Boje moje zastave“. Nakon toga u 12 sati planirano je svečano podizanje zastave na jarbol na platou ispred Vijeća.

 

U ponedeljak 15.maja u svečanoj Sali Doma kulture u Prijepolju biće promovisana knjiga „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“, autora Hivza Gološa.

 

Dan bošnjačke nacionalne zastave neradni je dan na teritoriji Sandžaka, a na zgradama i u prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru, uz državne simbole biće istaknuti simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

 

Ovaj dan proglašen je nacionalnim praznikom povodom osnivanja Bošnjačkog nacionalnog veća, a tada su utvrđeni i grb i zastava bošnjačkog naroda u Srbiji.

 

Izvor: https://www.radiostoplus.com/

Foto: BNV