Bošnjačko nacionalno vijeće dodijelilo nagrade po konkursima

+100%-

Bošnjačko nacionalno vijeće dodijelilo nagrade po konkursima

Bošnjačko nacionalno vijeće je u sklopu obilježavanja 11. Maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, dodijelilo nagrade dobitnicima koji su učestvovali na likovnom, literarnom i video konkursu pod nazivom “Moja zastava”.

 

Na likovnom konkursu pristiglo je 813 radova iz devetnaest osnovnih škola, na literarnom konkursu pristiglo je 87 radova iz trinaest osnovnih škola, a na konkursu za najkreativniji video snimak, pristiglo je 15 video snimaka.

 

Dobitnicima prvog mjesta na literarnom, likovnom i video konkursu Vijeća nagrade i diplome je uručio predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin.

 

Prvo mjesto na literarnom konkursu osvojio je Hamza Hadžibulić učenik VII razreda iz OŠ „Selakovac“ iz Novog Pazara. Drugo mjesto na literarnom konkursu je osvojio Samir Talović, učenik VIII razreda, OŠ „Svetozar Marković“ iz Sjenice i Ilda Curić, VII razred, OŠ „Rastko Nemanjić Sava“ iz Novog Pazara, dobitnica je nagrade za treće mjesto.

 

Dobitnik prvog mjesta na likovnom konkursu je Ena Šehović učenica IV razreda iz OŠ „Svetozar Marković“iz Brodareva, Prijepolje. Drugo mjesto osvojio je Faruk Džidić, III razred, OŠ „Desanka Maksimović“ iz Novog Pazara i treće mjesto osvojila je Sarah Smajović, učenica III razreda, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Pazara.

 

Nagrade i diplome učesnicima likovnog i literarnog konkursa za drugo i treće mjesto uručio je predsjednik Izvršnog odbora Vijeća doc.dr. Hasim Mekić.

 

Dobitnici prvog mjesta na video konkursu na osnovu popularnosti na društvenoj mreži Fejsbuk su učenice medrese „Bakije-hanume“ iz Prijepolja sa video snimkom „Ja sin sam tvoj“. Nagradu je u ime grupe autora i učenica medrese primila Esma Novalić.

 

Nagrade i diplome za drugo i treće mjesto na video konkursu za obe kategorije dodijelio je predsjednik Stručnog žirija Nazim Ličina. Drugo mjesto osvojio je Tarik Hadžić iz Rožaja, autor video snimka “Moji preci, moja zastava” a treće mjesto Ševal Džanković iz Novog Pazara, autor video snimka “I život svoj za Sandžak moj”.

 

Video snimak „Niko nas rastaviti neće“ autora Ajdina Hasanića iz Sarajeva dobio je zahvalnicu za učešće na konkursu i laptop računar kao nagradu jer iako nije u dovoljnoj mjeri ispunio osnovni sadržajni uslov pokazao visok nivo kreativnosti i originalnosti koji zavređuje pažnju.

 

Prvo mjesto na video konkursu na osnovu odluke Stručnog žirija osvojio je Dževad Čuljević iz Tutina, autor video snimka „Mi smo naša zastava“, drugo mjesto, Emin Pećanin iz Sjenice, autor video snimka „Naša zastava, naša volja za slobodom“ i Lejla Dautović iz Novog Pazara, autorica video snimka „Pod okriljem bošnjačke zastave“ – dobitnica nagrade za treće mjesto na osnovu odluke Stručnog žirija.

 

Također, nagrade i zahvalnice od četvrtog do desetog mesta učesnicima likovnog i literarnog konkursa uručili su Redžep Škrijelj potpredsjednik Vijeća i Fahrudin Mavrić predsjednik Odbora za kulturu.

 

Pohvaljeni radovi na literernom konkursu su:

 

10. mjesto – Emin Pećanin, OŠ „12. decembar“, Sjenica, VIII razred

 

9. mjesto – Naida Tahirović, OŠ „12. decembar“, Sjenica, VI razred

 

8. mjesto – Fatih Škrijelj, OŠ „Selakovac“, Novi Pazar, VI razred

 

7. mjesto – Erna Hodžić, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, Tutin

 

6. mjesto – Suada Redžić, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, Tutin

 

5. mjesto – Rijad Kukuljac, OŠ „Svetozar Marković“ Brodarevo, Prijepolje

 

4. mjesto – Ena Gicić, OŠ „Svetozar Marković“, Sjenica, VIII razred

 

Pohvaljeni radovi na likovnom konkursu su:

 

10. mjesto – Kadir Halilović, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, Novi Pazar, III razred

 

9. mjesto – Rijad Šehović, OŠ „Selakovac“, Novi Pazar, IV razred

 

8. mjesto – Asia Purković, OŠ „Svetozar Marković“, Sjenica, IV razred

 

7. mjesto – Ivor Omerović, OŠ „Miroslav Antić-Palić“ iz Subotice,

 

6. mjesto – Sara Fetić, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, Novi Pazar, III razred

 

5. mjesto – Halima Šećović, OŠ „12. decembar“ Sjenica, III razred

 

4. mjesto – Semra Crnišanin, OŠ „Bratstvo“, Novi Pazar, I razred

 

Bošnjačko nacionalno vijeće je učesnicima svih konkursa iz obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku dodijelilo zahvalnice za učešće, a zahvalnice predstavnicima škola je uručio sekretar Vijeća Ahmedin Škrijelj.