BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE NIZOM AKTIVNOSTI OBILJEŽILO 28. SEPTEMBAR – DAN BOŠNJAKA

+100%-

BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE NIZOM AKTIVNOSTI OBILJEŽILO 28. SEPTEMBAR – DAN BOŠNJAKA

Svečani prijem i izložba sa Likovne kolonije „Sjenica 2021“ koja je otvorena 28. septembra 2021. godine u velikoj Sali Vijeća, bili su posljednji događaji u nizu aktivnosti koje je Bošnjačko nacionalno vijeće realizovalo povodom Dana Bošnjaka.


Centralna svečanost, ove godine, organizovana je u Makedoniji, na kojoj je prisustvovala predsjednica Vijeća, dr. Jasmina Curić sa delegacijom, dok su Bošnjaci, širom svijeta,u svojim mjestima, obilježili ovaj dan na poseban način. Izložbom slika „Sjenica 2021“ istakao se još jedan važan datum za Bošnjake Sandžaka, pored 28. septembra – Dana Bošnjaka koji je važan za sve Bošnjake gdje god da žive.


O Likovnoj koloniji i ovogodišnjim umjetnicima govorio je mr. Medžid Fakić, selektor ovogodišnje kolonije i umjetnik. On je istakao da mu je posebna čast što se slike sa ove Likovne kolonije predstavljaju upravo na Dan Bošnjaka i tom prilikom je čestitao svim Bošnjacima ovaj blagdan.  Dana 28.septembra 1993. godine održan je prvi Bošnjački sabor u Sarajevu i malo je tako sudbinsko važnih događaja u dugoj historiji Bošnjaka.

 

Sazivanje Prvog bošnjačkog sabora, demokratska i konstruktivna atmosfera u kojoj se odvijao, odluke i zaključci koji su doneseni, nacionalno jedinstvo koje je pritom iskazano te dalekosežne posljedice koje je poručio, predstavljaju historijsku vodilju, trenutak kada su poslije jednog teškog i dugog stoljeća Bošnjaci konačno postali moderan politički narod koji se čvrsto opredijelio ne samo da opstane, već i da stupi na svjetsku pozornicu kao politički suveren, kulturološki poseban te prije svega državotvoran narod.


U ime Vijeća, na događaju je prisutne pozdravio i čestitao Dan Bošnjaka, Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik Vijeća. Fijuljanin je i otvorio Likovnu koloniju „Sjenica 2021“ istakavši oba datuma, koja, kako on kaže, govore o Bošnjacima da su kroz historiju, svaki izazov rješavali civilizovano, kroz dogovore, poštujući svakoga, a čuvajući svoj identitet.


Prisutni su pozvani da pogledaju izložbu koja će biti u Vijeću narednih petnaest dana otvorena za sve zainteresovane i može se vidjeti od 9 do 15č svakog radnog dana.

 

 

Izvor: BNV

Foto: BNV