BOŠNJAĆKO NACIONALNO VIJEĆE PODRŽALO REALIZACIJU PRVOG STRELIČARSKOG KUPA U NOVOM PAZARU – „STRELA MIRA“

+100%-

BOŠNJAĆKO NACIONALNO VIJEĆE PODRŽALO REALIZACIJU PRVOG STRELIČARSKOG KUPA U NOVOM PAZARU – „STRELA MIRA“

Bošnjačko nacionalno vijeće bilo je generalni pokrovitelj prvog streličarskog kupa  14. avgusta 2021. godine u Novom Pazaru koji je nosio naziv „Strijela mira“.



Ovaj kup organizovala je Ustanova Sandžačke igre u saradnji sa Regionalnom turističkom organizacijom Sandžaka, a na kojem je uzelo učešće 17 takmičara u muškoj i 11 u ženskoj konkurenciji.



Na prvom održanom streličarskom kupu pobijedili su Almina Bralija iz Bosne i Hercegovine i Irfan Mehmed iz Sjeverne Makedonije.



Drugo mjesto u ženskoj kategoriji osvojila je Arnela Thushai iz Albanije i u muškoj kategoriji Dževad Čuljević iz Tutina. Treće mjesto za žensku kategoriju pripalo je Nasihi Hasić iz Bosne i Hercegovine, a na istom mjestu u muškoj kategoriji bio je Faruk Veledar, također iz Bosne i Hercegovine.



Oživljavanje tradicionalnog streličarstva u Novom Pazaru počelo je 2018. godine uz podršku Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Fondacije streličarstva (Okcular vakifi) iz Istanbula i Yunus Emre instituta. Iz Sandžaka je grupa mladih ljudi pohađala edukaciju o streličarstvu u Republici Turskoj i tako stekli mogućnost širenja znanja o ovom sportu na našim prostorima.

 

 

 

Izvor: BNV

Foto: BNV