Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo pritužbe nezavisnim tijelima

+100%-

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je pritužbe Zaštitniku građana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti na zaključak Programskog savjeta Radio televizije Srbije  kojim je odbijen zahtjev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku.

 

U pritužbama se ističe da je Programski savjet RTS-a svojom odlukom o odbijanju osnivanja redakcije na bosanskom jeziku, pritom negirajući postojanje maternjeg jezika Bošnjaka, povrijedio Ustavom i zakonima garantovana prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

 

Svojom odlukom da odbije osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u, Programski savjet javnog servisa je grubo prekršio načela jednakih prava i obaveza i izvršio tešku diskriminaciju pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice po osnovu nacionalne pripadnosti i jezika.

 

Osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u je traženo na osnovu Zakona o zaštiti prava  i sloboda nacionalnih manjina kao i nužnosti za ostvarenje javnog interesa u oblasti informisanja.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da redakcija na hrvatskom jeziku pri Radio televiziji Vojvodine radi i proizvodi program već devet godina.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica