Bošnjačko nacionalno vijeće započelo obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave

+100%-

Bošnjačko nacionalno vijeće započelo obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave

 

Bošnjačko nacionalno vijeće je juče započelo program obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave i to održavanjem predstave za djecu „Avanture Nasrudin-hodže“ u novopazarskom Kulturnom centru.

 

Scenario predstave potpisuju Semir Gicić i Mitar Belojica, voditelji programa dječje škole glume. „Avanture Nasrudin-hodže“ je premijerno izvedena i to u tri termina uslijed velikog interesovanja najmlađih Novopazaraca. U sva tri termina, Koncertna dvorana novopazarskog Kulturnog centra je bila premala da primi sve one koji su htjeli pogledati ovo pozorišno remek djelo.

 

„Avanture Nasrudin-hodže“ je predstava koja prati život jedne od najpoznatijih satiričnih ličnosti u narodnoj književnosti, čija popularnost prevazilazi granice država. Predstava sadrži šaljive priče iz života Nasrudin-hodže koji se čini upliće u sve ali je njegova prava namjera odbrana ljudskih vrijednosti.

 

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine.

 

Izvor: BNV