Bramerc zadovoljan odnosom Srbije prema Haškom tribunalu

+100%-

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zadovoljan je saradnjom Srbije sa tom institucijom, navodi se u izveštaju koji će 12. juna biti predočen Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i dodaje da Srbija ima važnu ulogu u uspešnom završetku rada tribunala.

 

U izveštaju, u koji je Tanjug imao uvid, a odnosi se na period od novembra prošle do maja ove godine, ističe se da je Srbija nastavila da sarađuje sa Tužilaštvom i da je adekvatno odgovorila na 21 zahtev za pomoći koji je stigao iz Haga.
Bramerc navodi da Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom nastavlja da ima najvažnije mesto u koordinaciji rada vladinih tela i kancelarije tužilaštva.

 

 

On se u izveštaju osvrnuo i na istragu o jatacima Ratka Mladića i Gorana Hadžića, rekavši da se Srbija obavezala da obezbedi sveobuhvatan izveštaj u kome će biti objašnjeno kako su ovi begunci toliko dugo izbegavali hapšenje.
Srbija se obavezala da istraži i krivično goni pojedince koji su pomagali u skrivanju begunaca. Tužilaštvo konstatuje da je rad na tome u toku i podstiče srpske vlasti da se ovo pitanja okonča na brz i efikasan način„, dodaje se u Bramercovom izveštaju.
Glavni haški tužilac naglašava da se u poslednjih šest meseci tužilaštvo fokusiralo na tri preostala predmeta (Karadžić, Mladić, Hadžić), u želji da se ona završe brzo i efikasno, da bi se žalbena veća pripremila za dalji postupak.

Takođe, radi se i na stvaranju kapaciteta da vlasti u bivšoj Jugoslaviji vode slučajeve ratnih zločina, kao i na rezidualnom mehanizmu.
Bramerc je saradnju BiH i Hrvatske sa sudom takođe ocenio kao dobru, a ukazao je i na značaj regionalne saradnje na primeru zaključenja Protokola između kancelarija tužilaštva Srbije i BiH o razmeni dokaza i informacija.
Prvi čovek haškog tužilaštva je naveo da se trenutno vode procesi protiv 12 pojedinaca, dok je suđenje za 13 osoba u žalbenom postupku.

 

Tribunal očekuje da ove godine budu završeni svi procesi, osim onih u kojima se sudi Mladiću, Karadžiću i Hadžiću, koji su poslednji uhapšeni.
Kada je u pitanju sudski proces protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, Bramerc kaže da će presuda biti 30. oktobra ove godine, što je tri meseca kasnije nego što se očekivalo.

 

Bramerc ocenjuje da bi prvostepena presuda Karadžiću mogla da se očekuje u julu 2015. godine, Hadžiću u decembru iste godine, a Mladiću u julu 2016. godine. Drugostepena odluka u postupku protiv Vlastimira Đorđevića trebalo bi da bude saopštena u decembru ove godine.

Kategorije: Kratke Vesti