Bugarska finansira projekte na jugu Srbije

+100%-

Bugarska finansira projekte na jugu Srbije

 

Republika Bugarska finansiraće 10 projekata na jugu Srbije sa nešto više od 208.000 evra iz oblasti kulture, obrazovanja, privrede, kojima se, između ostalog, predviđa rekonstrukcija Gimnazije u Bosilegradu, biblioteke “Detko Petrov” i sale u Dimitrovgradu, kao i razne aktivnosti Udruženja “Caribrod” u Nišu.

 

800x600_bugarska-finansira-projekte-u-dimitrovgradu-bosilegradu-i-nisu-foto-jvZa projekte je ove godine u odnosu na prošlu izdvojeno 4 puta više novca, a kako kaže bugarski konzul u Nišu, Edvin Sugarev, oni projekti su birani na osnovu važnosti i značaja koji imaju kako za bugarsku manjinsku zajednicu tako i za sve ostale u Srbiji.

 

– Za nas je važan sam efekat projekata a ne ko ih daje i zašto. Važno je to što se ovi projekti realizuju u jednoj multikulturalnoj sredini i mi imamo čast da učestvujemo u izgradnji dobrih međusobnih odnosa Srbije i Bugarske – istakao je Sugarev.

 

U Udruženju “Caribrod” kažu da su sredstva koje Bugarska izdvaja od velikog značaja za samo Udruženje, jer će uz pomoć tog novca biti nastavljena i proširena aktivnost od prošle godine.

 

– Kao i ranije, imaćemo okrugle stolove o raznim temama poput značaja nacionalnih manjina, negovanja multikulturalnosti, zatim biće reči o rodnoj ravnopravnosti, ulozi medija u prekograničnoj saradnji, kurs bugarskog jezika, negovanje folklorne tradicije kao i razne humanitarne aktivnosti  – kaže potpredsednica Udruženja Olgica Veličkov.

Ona dodaje da u Nišu i okolini trenutno živi 939 Bugara, mada po nezvaničnim podacima ovde živi preko 10.000 pripadnika bugarske nacionalne manjine. Njihova tri udruženja, broje oko 200 članova.

 

Odlukom Saveta ministara Bugarske odobreno je finansiranje zemalja koje nisu članice Evropske unije od čega polovina iznosa ide za Srbiju gde će biti finansirano ukupno 17 projekata u vrednosti od oko 326.500 evra. Ugovore su danas u Nišu potpisali bugarski konzul i predstavnici institucija obuhvaćenih projektom.

 

Izvor: Južne vesti