Bunjevci obeležili nacionalni praznik „Dan Dužijance“

+100%-

Država poštuje Bunjevce onako kako Bunjevci poštuju svoju državu u kojoj žive – poručeno je sa obeležavanja nacionalnog praznika ove manjine – Dana Dužijance. Dužijanca je drevni bačvanski običaj obeležavanja kraja žetelačkih radova, a i ove godine je okupila veliki broj poštovalaca iz ove nacionalne zajednice.

 

Svoju zahvalnost na novom žitu danas su iskazali i Bunjevci. Svečanom povorkom subotičkim Korzoom, velikim kolom na centralnom gradskom trgu, te polaganjem venaca na bistu popu Blašku Rajiću.

 

„Ova Dužijanca prolazi u znaku stote godine od devetsto osamnaeste godine, naš nacionalni praznik koji datira iz paganskih vremena, a koji smo na ove prostore doneli kad smo se doselili, sačuvali ga tri veka koliko smo ovde, mislim da je jedan od najboljih razloga zašto je nacionalni praznik“, rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca.

 

Hleb od novog žita bandaš i bandašica predali su na svečanosti kojoj su prisustvovali predstavnici Grada Subotica, Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije.

 

„Država hoće da poštuje Bunjevce onako kako Bunjevci prvo svoju državu u kojoj žive, a zatim i tradiciju koja ih je očuvala na ovim prostorima. Naime, bogatstvo i kolorit narodnih nošnji i tradicije koju su Bunjevci pokazali danas Subotičanima, ali i sve naše nacionalne manjine svakodnevno pokazuju u javnom životu Srbije, predstavljaju možda i našu najveću šansu sa kojom ulazimo u Evropsku uniju, u veliku porodicu naroda“, rekao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

 

Bošnjak je najavio da će u petak biti raspisani izbori za nove sazive nacionalnih saveta, koji će najverovatnije biti održani početkom novembra i pozvao sve pripadnike manjina koji su tokom protekle četiri godine postali punoletni da se upišu u poseban birački spisak i iskoriste svoje pravo, kako da biraju, tako i da budu birani.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Bunjevačka zajednica