Bunjevci obilužavaje nacionalni praznik „Dan Velikog prela – 2. februar”

+100%-

Bunjevci obilužavaje nacionalni praznik „Dan Velikog prela – 2. februar”

 

Bliži se termin obilužavanja jednog od četri nacionalna praznika bunjevačke zajednice „Dan Velikog prela – 2. februar”. Obilužavanje nacionalnog praznika organizuje Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, a upravo je to bila tema konferencije za medije održane u utorak, 17. januara.

 

– Na Marin, 2. februara, već tradicionalno obilužavamo naš nacionalni praznik. To je za nas, Bunjevce, izuzetan dan i izuzetno važan praznik jel su se 1879. godine, što je ozbiljna vrimenska perspektiva, prvi put Bunjevci organizovano skupili, di su javno, pokazali državi, varoši i okolini da su organizovana i respektabilna nacionalna zajednica. Više od sto godina kasnije naša namira je i dalje taka. Prelo je običaj veselja i radosti, zato one koji su već sa nama slavili dođu ponovo, a oni koji nisu, nek nas posite, pa će vidit kako je lipo – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

 

Obilužavanje „Velikog prela” biće održano u restoranu „Spartak” u Subotici, u četvrtak, 2. februara, sa početkom u 19 sati.

 

– I ove godine, ko i prithodni, biće pripravljen tradicionalni program. Biće tu i dio kulturnog programa, po tradiciji su to izbor najlipše prelje i izbor najlipše preljske pisme. Za oba izbora biće određen žiri, a svi gosti će moć dat svoj glas u izboru najlipše prelje. Za dobru atmosferu će se postarat tamburaški orkester „Tajna”, a KUD „Bunjevka” će prikazat običaj prela, kroz dio trećeg čina pridstave „Zemlja naši pradidova” posvećenog upravo prelu – kazala je Kata Kuntić, pridsidnica Odbora za kulturu u NSBNM.

 

Izvor: Bunjevci