BUNJEVCI U SUBOTICI OBELEŽILI „DAN VELIKOG PRELA“

+100%-

BUNJEVCI U SUBOTICI OBELEŽILI „DAN VELIKOG PRELA“

Bunjevačka nacionalna zajednica obeležila je sinoć, u subotičkom restoranu „Spartak“, jedan od četiri nacionalna praznika – „Dan Velikog prela“. U okviru svečanosti, koja se organizuje u znak sećanja na prvo javno prelo održano 2. februara 1879. godine kada su se Bunjevci, obučeni u svečnu narodnu nošnju, predstavili javnosti sa željom da pokažu svoje postojanje i ponos na svoje poreklo, izabrana je, po tradiciji, najlepša preljska pesma, kao i najlepša prelja.

 

Obeležavanju „Dana Velikog prela“ prisustvovali su i izaslanik predsednika Republike, Milorad Veljović, posebna savetnica potpredsednice Vlade i ministarke za kulturu i informisanje zadužena za nacionalne manjine Alma Rizvanović, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje, Milan Micić, i predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Suzana Kujundžić Ostojić.

 

Milorad Veljović je, tim povodom, izjavio da Srbija poštuje svaku nacionalnu manjinu i da mu je drago što i Bunjevci danas imaju status nacionalne manjine.


„Srbija želi da joj svako bude prijatelj, bez obzira na nacionalnu pripadnost i veroispovest. Bunjevci su narod koji poštuje svoju tradiciju, ali i svoju državu Srbiju koja će im se, sigurno, odužiti na adekvatan način. To je i inters Srbije koja je danas jedna sasvim druga država u smislu poštovanja ljudskih prava. Srbija mora da bude primer i ona za to i jeste primer, a danas je i Subotica pravi primer poštovanja ljudskih prava i nacionalnih manjina“, podvukao je Milorad Veljović.

 

Gradonačelnik Stevan Bakić je, čestitajući bunjevačkoj zajednici nacionalni praznik – „Dan velikog prela – 2. februar“, kazao da Grad Subotica ima izuzetno dobru saradnju sa Nacionalnim savetom bunjevačke nacionalne manjine, i da će maj 2021. godine ostati upisan zlatnim slovima u istoriji bunjevačke nacionalne zajednice i Grada Subotice, jer je to, kako je rekao, mesec i godina kada je omogućena ravnopravna upotreba bunjevačkog jezika i pisma u ovom gradu.

 

Bunjevački jezik je tada, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika – postao četvrti jezik koji je u službenoj upotrebi na teritoriji našeg grada. Čestitam vam to od srca. Ako je to iko zaslužio, onda je to bunjevačka zajednica koja je dala ogroman doprinos kako gradu Subotici, tako i državi Srbiji. Subotička lokalna samouprava će vam i ubuduće pružati ogromnu podršku, jer je jedna od poruka večerašnjeg okupljanja i negovanje posebnosti bunjevačke nacionalne manjine koja će uvek imati jednaka prava kao i ostale nacionalne zajednica koje žive i rade na teritoriji grada Subotice“, istakao je gradonačelnik Bakić.

 

Izvor: blic.rs

Foto: bunjevci.net