Centar za kulturu Stare Pazove pripremio retrospektivnu izložbu slikarke Mire Brtke

+100%-

Retrospektivna izložba radova Mire Brtke povodom promene naziva Galerije Centra za kulturu u „Galerija Centra za kulturu Mira Brtka” biće otvorena za ljubitelje likovne umetnosti tokom cele jesenje sezone.

 

Organizator izložbe je staropazovački Centar za kulturu.

 

Mira Brtka je znamenita staropazovačka umetnica, rođena je 1930. godine u Novim Banovcima. Završila je gimnaziju u Beogradu 1948. godine, a delom se školovala i u Bratislavi. Godine 1953. završila je studije režije na Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Beogradu, kod profesora Vjekoslava Afrića, Josipa Kulundžića i Slavka Vorkapića. Kao stipendista Čehoslovačke bila je asistent režije u igranom filmu Otokara Vavre „Protiv svih“.

 

 

Pozorišnom i filmskom režijom bavila se 50-ih godina. Režirala je kratke filmove za Zagreb film i Neoplantu u Novom Sadu 1958. godine. Istovremeno je uradila i scenario za prvi crtani film Beogradske škole crtanog filma („Solista” Nikole Majdaka).

 

Svoje umetničko usavršavanje nastavila je na Akademiji lepih umetnosti u Rimu, smer slikarstvo, u klasi profesora Franka Gentilinija i Mina Makarija. Diplomirala je 1963. godine i kao slikarka radila u okviru umetničke internacionalne grupe „Illumination“ sve do kraja šezdesetih godina. Rukovodeća ličnost ove internacionalne grupe bio japanski umetnik Nobudža Abe. U periodu od 1970. do 1971. godine bila je sekretar režije u igranom filmu „Sutjeska“.

 

 

Mira Brtka se bavila i modnim dizajnom. Njene modne kreacije inspirisane su slovačkom narodnom nošnjom. Takođe je i kolekcionar slovačkih narodnih nošnji i antikviteta. Do sada je imala veliki broj zajedničkih izložbi kako u Srbiji tako i u inostranstvu, kao i preko dvadeset samostalnih izložbi. Umrla 2014. godine, a Pazovčani neguju sećanje na nju.

 

Izvor: Dnevnik

Kategorije: Slovačka zajednica