Centar za regionalizam u poseti Nacionalnom savetu

+100%-

Centar za regionalizam u poseti Nacionalnom savetu

 

Kancelariju Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine posetili su predstavnici Centra za regionalizam, Jelena Perković i Darko Baštovanović. G-đa Perković je u ovoj organizaciji zadužena za projekte koji se tiču nacionalnih manjina, a svrha posete bio je razgovor na temu manje brojnih nacionalnih zajednica i otvorenih pitanja oko ostvarivanja manjinskih prava tih zajednica.

 

Razgovoru su ispred Nacionalnog saveta prisustvovali predsednik Jože Sivaček, sekretar Davorin Škornjička, zatim Jozef Mareš u svojstvu predsednika udruženja Češka beseda Bela Crkva, i Jaroslav Bodnar i Nenad Laušev ispred Odbora za obaveštavanje.

 

U nizu pitanja koja su bila predmet razgovora izdvojila su se ona o stepenu iskorišćenosti prava i sistemskim nedostacima kojima se nacionalnim manjinama sa manjim brojem pripadnika uskraćuje mogućnost razvijanja resursa i izgradnje institucija u zakonom predviđenim oblastima. Gosti su se interesovali za odnose sa lokalnom samoupravom i finansijskoj i drugoj pomoći češkim udruženjima na svim nivoima. Takođe, jedna od tema bila je vezana za odnose sa zemljom maticom gde su gosti informisanji o značajnim projektima i ulaganjima Češke republike proteklih godina na osnovu tradicionalno dobrih veza pojedinaca i udruženja sa postojbinom.

 

Ukazano je i na dugogodišnji problem slabe ili nikakve zastupljenosti navedenih manjina u programima javnih medijskih servisa, a govorilo se i o drugim pitanjima iz četiri oblasti rada Nacionalnog saveta. Na kraju posete gosti su obišli prostorije Češke besede Bela Crkva i posetili Češku biblioteku gde im je uručeno nekoliko primeraka štampanih izdanja ovog udruženja.

 

Krajnji cilj ovih razgovora je sumiranje svih podataka iz posećenih Nacionalnih saveta u dokument koji će sadržati iskazane probleme i predloge, i koji će dati preporuke za prevazilaženje neravnopravnog položaja manje brojnih nacionalnih zajednica.

 

Izvor: Nacionalni savet češke nacionalne manjine