Čestitke povodom Ramazana

+100%-

Za vernike islamske veroispovesti večeras počinje Ramazanski post, jedan od najvažnijih meseca za muslimane koji će trajati do 14. juna. Povodom Ramazana reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović i zvaničnici Srbije uputili su čestitke.

 

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je da je Ramazan odabran i blagoslovljen mesec zato što je u njemu otpočela objava Kurana i zato što je u njemu propisan post.

 

Kako je istakao, Ramazan je vreme u kojem se najsnažnije očituje lična pobožnost svakog čoveka za koju Svevišnji kaže da se ne može meriti ni sa jednom ovosvetskom vrednosti.

 

„Pravi uspeh postigao je onaj postač kojega Ramazan nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača telesne strasti. Potpuni uspeh postigao je postač kojega Ramazan nauči samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu“, navodi Nasufović u svojoj poruci.

 

Ističe da samo u iskrenoj pobožnosti svakog vernika vidi srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu.

 

„U nadi da će Ramazan doneti zdravlje duši i telu, Alahovu milost i oprost od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim srećne i berićetne mubarek dane Ramazana“, poručio je Nasufović.

 

Kako je rekao, prva molitva pred početak posta biće održana večeras u 20 sati u Bajrakli džamiji.

 

Svim vernicima islamske veroispovesti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević čestitao je nastupajući mesec Ramazana sa željom da ovaj mesec posta provedu u miru, dobrom zdravlju i Božjem blagostanju.

 

„Čestitam vam i želim da ispostite u miru, dobrom zdravlju i svakom Božjem blagostanju, zajedno sa vašim porodicama, prijateljima i komšijama. Neka vam je Mubarek Olsun mesec Ramazan“, poručio je Đorđević.

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poželeo je povodom nastupajućeg meseca Ramazana starešinstvu i svim vernicima islamske veroispovesti na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Srbije da im post prođe u miru i dobrom zdravlju.

 

„Povodom nastupajućeg blagoslovenog meseca Ramazana, starešinstvu i svim vernicima islamske veroispovesti na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Republike Srbije, želim da ovaj mesec posta, jasnih misli i dobrih dela, doprinese jačanju međusobnog uvažavanja, tolerancije i suživota naroda, vera i kultura, kao što nam nalaže viševekovna tradicija na ovim našim zajedničkim prostorima“, poručio je Đurić, saopštila je Kancelarija za KiM.

 

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović čestitao je svim građanima i građankama muslimanske veroispovesti početak svetog meseca Ramazana.

 

„Početak posta je i prava prilika za sve da okrenemo novu stranicu u našim životima, u odnosu prema porodici, komšijama i sebi samima“, naveo je Omerović.

 

„Mesec Ramazana nije samo vreme posta nego i vreme suzdržavanja od teških reči i uvreda, vreme kada bi trebalo pokazati toleranciju, razumevanja i poštovanje i drugih i drugačijih“, poručio je Omerović i svima koji ulaze u dane posta poželeo zdravlje, sreću i blagostanje.

 

Tokom Ramazana obavezan je post, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca i to 30 dana.

 

Posle posta slavi se Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

 

Izvor: RTS

 

Kategorije: Sedam dana, Top vesti