„ĆIRILICA PIŠE DUŠOM“

+100%-

„ĆIRILICA PIŠE DUŠOM“

Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar 24. maja 2021. godine je obeležila uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. odnosno praznik Dan slovenske pismenosti i kulture.


Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve obeležava se i u drugim slovenskim zemaljama. Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao „slovenski apostoli“, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena, kao i temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji. Od 2019. godine, 24. maj se obeležava kao praznik Dan slovenske pismenosti i kulture. Za ovaj praznik ne vezuju se neki posebni narodni običaji, ali je od neprocenjivog kulturnog i civilizacijskog značaja za sve Srbe, Makedonce, i Slovene uopšte.


Sveti Ćirilo (kaluđersko ime Kirilo, prvobitno Konstantin, oko 827 – umro 14. 02. 869. u Rimu) i Metodije (oko 825 – umro 06. 04. 885. u Moravskoj), braća su rođena u Solunu, tada okruženom Slovenima, u porodici vizantijskog vojnog zapovednika. Bili su učeni ljudi i zauzimali visoke položaje – Ćirilo kao učitelj filozofije i bibliotekar u crkvi Sv. Sofije u Carigradu, Metodije kao državni činovnik. Prema želji cara Mihaila Trećeg, prvo se odazvali pozivu hazarskog cara Kagana da propovedaju hrišćanstvo u južnoj Rusiji i potom, na molbu moravskog kneza Rastislava, preobratili u tu veru i podunavske Slovene, izvršivši veliki uticaj i na njihov kulturni razvoj.


Kao monasi, misionarski rad su započeli u Moravskoj 863. godine i za taj posao se ozbiljno pripremili, pa su najpre sastavili slovensku azbuku – glagoljicu od 38 slova. Kao talentovani filolozi, sa grčkog su preveli svete spise na jezik makedonskih Slovena, čime su stvorili prvi slovenski književni jezik i postali oci slovenske književnosti. Zbog protivljenja nemačkog sveštenstva njihovom radu, 868. godine otišli su u Rim da traže dopuštenje za upotrebu slovenske liturgije, gde je Ćirilo umro i sahranjen u crkvi Sv. Klimenta, dok Metodija papa postavlja za arhiepiskopa panonskog i moravskog. Time ne prestaju teškoće u njegovom delovanju.Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar ovaj važan praznik obeležava uz želju da se Dani Ćirila i Metodija u budućnosti sadržajno obogaćuju i unapređuju kako slovenska pismenosti i kultura, tako i saradnja između Srbije i Makedonije. i Slovena uopšte.


Novinsko izdavačka ustanova, Makedonski informativni i izdavački centar u okviru svojih aktivnosti i dalje će poklanjati knjige i svoja izdanja, odnosno nagrađivati pojedince i ustanove, posebno bolnice, kao svojevrsnu dodatnu motivaciju pozivamo da se obrate svi koji su vakcinisani na našu mejl adresu; niu.miic43@gmail.com , sa molbom za poklon knjigu i na kućnu adresu će SVAKO ko se obrati dobiti besplatno neku knjigu i neko od naših izdanja.To će biti naš mali doprinos u borbi protiv pandemije, da uz pisanu reč lakše savladamo izolaciju.



Izvor: MIINC

Foto: slideserve.com