ČOMIĆ: DRŽAVA U OBAVEZI DA UVODI SLUŽBENI JEZIK GDE IMA DOVOLJNO MANJINE KOJA TO ZAHTEVA

+100%-

ČOMIĆ: DRŽAVA U OBAVEZI DA UVODI SLUŽBENI JEZIK GDE IMA DOVOLJNO MANJINE KOJA TO ZAHTEVA

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže da je lokalna samouprava u obavezi prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina da uvodi upotrebu službenog jezika i pisma tamo gde po Zakonu ima dovoljan broj manjine koja zahteva upotrebu.


Skupština grada u Subotici 4. marta 2021. godine je usvojila odluku o izmeni Statuta Grada kako bi bunjevački jezik i pismo ušli u službenu upotrebu u tom gradu, na šta su imali primedbe predstavnici hrvatske nacionalne manjine, dok je hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio da je Srbiji upućena protestna nota povodom toga, kao i da to može ugroziti odnose Srbije i Hrvatske.


Čomić je novinarima u Beogradu kazala da ako se po Zakonu bunjevački uvodi u službenu upotrebu u Subotici to je nadležnost lokalne samouprave, dok su kritike nadležnost celog društva. „Trebalo bi da u okviru dijaloga tražimo odgovor na pitanje zašto bi neko bio protiv da ljudi koji znaju koji im je jezik, kojim govore tim jezikom i pišu, a država Srbija kaže da je to njihovo pravo i da mogu da to pravo ostvaruju kao pravo nacionalne manjine“, kazala je Čomić.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug