ČOMIĆ: UGRAĐIVANJE RODNOG ASPEKTA U POLITIKU POSTAVLJA RODNU RAVNOPRAVNOST U CENTAR DONOŠENJA ODLUKA

+100%-

ČOMIĆ: UGRAĐIVANJE RODNOG ASPEKTA U POLITIKU POSTAVLJA RODNU RAVNOPRAVNOST U CENTAR DONOŠENJA ODLUKA

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog realizovalo je od 22. do 24. septembra 2021. godine u Aranđelovcu trening za savete nacionalnih manjina „Ravnopravno, ženska snaga promene“. Treningu su prisustvovale predstavnice iz 22 nacionalna saveta, koje su pozdravile ovakav način obuke i inicirale njegov nastavak u što skorije vreme.


Integrisanje rodnog aspekta u razlličite sfere društva i države obuhvata mnogo više od povećanja učešća žena u procesima odlučivanja, istakla je Čomić. Ugrađivanje rodnog aspekta u politiku postavlja rodnu ravnopravnost u centar donošenja odluka, srednjoročnih planova, programa budžeta, institucionalnih struktura i postupaka, ali i iskustava, znanja i interesa, žena, i muškaraca u procesu uobličavanja politika, planiranja i odlučivanja.


U oblasti zaštite prava nacionalnih manjina rodni aspekat ukazuje na potrebu unapređenja ljudskih prava, ali i inicira promenu ciljeva, strategije i akcije kako bi se obezbedilo da svi građani, i manjinske i većinska zajednica, doprinosu procesu razvoja, istakla je Gordana Čomić.

 

 

 

Izvor: minljmpdd.gov.rs

Foto: minljmpdd.gov.rs