Da li Pravni fakultet u Novom Sadu diskriminiše manjinske studente

+100%-

Ukoliko na Pravnom fakultetu u Novom Sadu polažete prijemni ispit na srpskom jeziku – imaćete jedan test. Ako ga polažete na jeziku nacionalne manjine – morate na dodatnu proveru znanja srpskog jezika, iako imate diplomu srednje škole kojom je to znanje potvrđeno.

 

U Savezu mađarskih studenata Vojvodine ovakav potez ocenjuju kao diskriminaciju i dodatno otežavanje upisivanja fakulteta pripadnicima manjinskih zajednica.

 

„Pravni fakultet je napravio situaciju da oni koji su planirali da polažu ispit na maternjem jeziku od toga odustanu, jer sada imaju dodatni ispit iz srpskog jezika“, kaže za BBC predsednik Saveza Atila Šoti.

 

S druge strane, na Pravnom fakultetu objašnjavaju da nema neravnopravnosti jer se provera poznavanja srpskog jezika vrši za sve kandidate, pri čemu je osnovna provera kroz prijemni ispit na srpskom jeziku.

 

Dodaju da su se na ovakav potez odlučili jer je „Fakultetu naloženo da organizuje prijemne ispite i na jezicima nacionalnih manjina“.

 

Ovaj fakultet odbijao je da organizuje bilo kakav prijemni ispit na jeziku koji nije srpski, što mu je na kraju naloženo odlukom Apelacionog suda iz aprila 2018. godine kojom je utvrđeno da je ovaj Fakultet diskriminisao učenike koji dolaze iz manjinskih zajednica.

 

Zašto diploma srednje škole nije dovoljan dokaz znanja?

 

Kada završe srednju školu, đaci kojima srpski jezik nije maternji dobijaju dvojezičnu diplomu u kojoj se vide ocene iz srpskog jezika.

 

Predsednik Saveza mađarskih studenata Vojvodine Atila Šoti kaže da je to dokaz o nivou znanja srpskog jezika koji od njih očekuje država Srbija.

 

„Ako je ovo očekivanje veće, onda bi država morala da organizuje bolji sistem učenja srpskog jezika tokom školovanja. Ako je državi ovaj nivo znanja dovoljan, onda Pravni fakultet nema pravo da očekuje viši nivo znanja jezika.“

 

Na Pravnom fakultetu rečeno nam je da nemaju vremena da obave intervju za BBC, pa su odgovore na pitanja poslali pisanim putem. Tvrde da imaju uporište u odluci da uvedu dodatni test za pojedine studente.

 

Ceo članak možete pročitati na sajtu BBC.

 

Kategorije: Izdvajamo