Dačić: Vlasi mogu da se izjašnjavaju kao Vlasi ako to žele

+100%-

Dačić: Vlasi mogu da se izjašnjavaju kao Vlasi ako to žele

Premijer Ivica Dačić izjavio je da Vlasi koji žive u Srbiji mogu da se izjašnjavaju kao pripadnici rumunske nacionalne zajednice ili kao Vlasi i da Srbija ne želi da oko toga pravi nikakve probleme.

white

Dačić je rekao da jedan deo rumunske političke javnosti smatra da ne može da postoji odrednica Vlah nego da je Vlah isto što i Rumun i naglasio da je o tome nedavno i razgovarao sa rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom i premijerom Viktorom Pontom.

white

Oni Vlasi koji se izjašnjavaju kao Rumuni naravno da će imati potpuno prava kao Rumuni, ali niko ne može da natera Vlahe da se izjašnjavaju kao Rumuni ako žele da se izjašnjavaju kao Vlasi“, rekao je Dačić u Petrovcu na Mlavi. On je istakao da je to osnovna stvar demokratije i ljudskih prava u celom svetu i da Srbija oko toga ne želi da pravim probleme.

white

Želimo ravnopravan život i Srba, Vlaha i Rumuna i svih drugih ko god da živi u državi Srbiji„, poručio je premijer.

white

Dan opštine Petrovac na Mlavi danas je obeležen nizom manifestacija uključucjuhi i puštanje u rad Odeljenja za hemodijalizu u Zdravstvenom centru i pologanje kamena temeljca za rekonstrukciju lokalnog fudbalskog stadiona, a svečanosti su prisustvovali Dačić kao i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

white

Izvor: Tanjug

white

Kategorije: Sedam dana