DAN AŠKALIJA – Čestitka Centra za edukaciju i afirmaciju Aškalija iz Novog Pazara

+100%-

DAN AŠKALIJA – Čestitka Centra za edukaciju i afirmaciju Aškalija iz Novog Pazara

 

Povodom Dana Aškalija, koji se svake godine obeležava 15. februara, Centar za edukaciju i afirmaciju Aškalija iz Novog Pazara čestitao je svim pripadnicima aškalijske nacionalne manjine u Novom Pazaru, Republici Srbiji i drugim mestima Međunarodni dan Aškalija.

 

“Svim našim pripadnicima želimo da ovaj  praznik provedu u zdravlju sreći i blagostanju i da I nadalje radimo na očuvanju našeg identiteta i suživotu sa drugim manjima u Srbiji”, stoji u saopštenju Centra za edukaciju i afirmaciju Aškalija iz Novog Pazara .

 

U saopštenju takođe navode da žele predstavnike institucija, organizacija i širu javnost u Novom Pazaru i regionu da upoznaju  sa činjenicom, da aškalijski narod neguje svoju kulturu, tradiciju, običaje i jezik i da svoja prava ostvaruju kroz legitimne predstavničke institucije , ali i da ukažu i na dalje jako težak položaj aškalijske nacionalne manjine, na diskriminaciju i ugroženost njihovih prava, tešku ekonomsku situaciju i nemogućnost ostvarenja osnovnih ljudskih prava.

 

Kako kažu, Centar za edukaciju i afirmaciju Aškalija trudiće se da kroz niz projekata i aktivnosti različitog tipa, utiče na poboljšanje položaja aškalijskog naroda, unapređenje njihove ekonomske situacije i sprečavanje svih oblika diskriminacije.

 

Izvor: Sandžakpress