„DAN DUŽIJANCE“ U SUBOTICI 15. AVGUSTA 2022. GODINE

+100%-

„DAN DUŽIJANCE“ U SUBOTICI 15. AVGUSTA 2022. GODINE

Dan posle održavanja Gradske Dužijance, u Subotici će bunjevačka nacionalna zajednica obeležiti jedan od svoja četiri nacionalna praznika, „Dan Dužijance“. Ta manifestacija se svake godine održava 15. avgusta na Veliku Gospojinu.

 

„Dan Dužijance“ je najveća manifestacija koju tokom godine organizuje bunjevačka nacionalna manjina u Srbiji. Kao kruna dvadesetak različitih dešavanja, koja su počela posvećenjem žita, u ponedeljak se održava centralna proslava. Ona počinje svetom misom zahvalnicom, koja će se održati u Crkvi Svetog križa u Dudovoj šumi od 17 časova i 30 minuta. Nakon toga sledi svečana povorka sa učesnicima programa koji na centralnom gradskom trgu počinje u 20 časova.

 

„Program se nastavlja odmah posle toga, znači oko 9 – 9 i 30, sa Bandašicinim kolom, kada će prvo igrači koji su u nošnjama otvoriti Bandašicino kolo, a naravno onda se nastavlja za sve prisutne posetioce koji mogu, a i poželjno je da se priključe“, objašnjava Antuš Romić, potpredsednik Odbora za informisanje BNS-a.


Bunjevački jezik je prošle godine u Subotici dobio status službenog jezika, pa ovogodišnju proslavu „Dana Dužijance“, svog nacionalnog praznika, bunjevačka zajednica kao snak zahvalnosti poklanja Gradu i svim njenim građanima.


„Dakle naša bunjevačka manifestacija, na kojoj će naravno program pretežno biti vezan za bunjevačku zajednicu, ali će biti i za sve druge zajednice koje žive u Subotici, jer smo na taj način želeli da se odužimo svima onima koji su nas podržali tokom uvođenja bunjevačkog jezika u Suboticu, da on postane službeni jezik“, ističe dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.


„Danu Dužijance“ će prethoditi još nekoliko dešavanja, pa će se tako u nedelju 14. avgusta u vestibilu Gradske kuće održati takmičenje za izbor najlepšeg hleba od ovogodišnjeg žita, kao i predstavljanje bandaša i bandašice.

 

Izvor: rtv.rs

Foto: rtv.rs