Dan grčke kulture u Novom Sadu

+100%-

Dan grčke kulture u Novom Sadu

Na kulturnoj manifestaciji „Dan grčke kulture“ više udruženja srpsko-grčkog prijateljstva predstavilo se svojim nastupima u afirmaciji kulturnog stvaralaštva grčke zajednice u AP Vojvodini i R. Srbiji. Manifestaciju je podržao Grad Novi Sad, Pokrajnski sekretarijat za kulturu i Nacionalni savet grčke nacionalne manjine, a organizatori su bili NVO „Trandafili“ iz Novog Sada i Nacionalni savet grčke nacionalne manjine.

 

Među prisutnima su bili i Milinka Hrćan, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Jelena Perković iz Centra za regionalizam Novi Sad i Vasilios Provelegios, predsednik manjinske Građanske stranke Grka Srbije, predstavnica informativnog portala „Grčki kutak“ Aleksandra Blažević, predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, predsednica Kola srpskih sestara Miloševac Radica Milošević.

 

Posle intoniranja srpske himne, prisutnim gostima i učesnicima obratili su se Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada i Petar Rodifcis-Nađ, predsednik Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine-zajednice (NSGNM) u Srbiji.

 

Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada pozdravio je sve učesnike i goste manifestacije i izrazio očekivanje da manifestacija dobije tradicionalni karakter, jer doprinosi učvršćenju prijateljstva srpskog i grčkog naroda.

 

Petar Rodifcis-Nađ pozdravio sve prisutne uvažene goste i učesnike manifestacije, pokrovitelje i sve one koji su organizacijom i pripremom, doprineli da kulturna manifestacija „Dan Grčke kulture“ bude na najbolji način prezentovana.

 

Zatim je podsetio da grčka zajednica u Srbiji obeležava 14 godina od osnivanja prvog saziva NSGNM, Srbija obeležava stogodišnjicu srpskog proboja Solunskog fronta u Prvom Svetskom ratu, a Grčka obeležava 220 godina od smrti Rige od Fere.

 

Istaknuto je da je Novi Sad dugo vremena posle osnivanja bio centar srpske kulture, zbog čega je dobio i ime „srpska Atina“. Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva su još jednom dokazali da u nosioci afirmacije grčke kulture u Srbiji, a grčka zajednica u njima vidi svoj „svetionik“ koji obasjava svojom svetlošću prema Grčkoj, kao zemlji njenog porekla. Treba se podsetiti da je prvo zvanično udruženje Društvo srpsko-grčkog prijateljstva osnovano još 1934 godine pod patronatom kneza Pavla Karađorđevića, koji je bio oženjen grčkom princezom Olgom. Danas u Srbiji postoji više desetina udruženja i društava srpsko-grčkog prijateljstva, koji se u skladu sa svojim mogućnostima organizuju u aktivnostima kojima se afirmiše prijateljstvo srpskog i grčkog naroda.

 

Petar Rodifcis-Nađ se zahvalio većinskom stanovništvu, jer bez njih grčka zajednica u Srbiji bi bila „nevidljiva“ zajednica. U to ime zahvalio se i vladinim institucijama, koje su doprinele da se Zakonima ostvare manjinska prava i pripadnika grčke zajednice u Republici Srbiji.

 

Kao buduće projekte koji će biti u prioritetu Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine-zajednice najavljena su dva projekta: obnova spomen ploče Elefterios Venizelosa u Novom Sadu i postavljenje spomen obeležja prvoj grčkoj komuni u Magliću (Buljkes) u Opštini Bački Petrovac.

 

Posle zvaničnog nastupa učesnika programa, učesnicima manifestacije su podeljene zahvalnice, a sama manifestacija je zatvorena na tradicionalni grčki način, intoniranjem grčke himne.

 

Kao prateći program prikazan je film „Grka Zorba“ a u naredna dva dana još dva grčka filma „Nikad nedeljom“ i film „Z još živi“.

 

Izvor: Nacionalni savet grčke nacionalne manjine

 

Kategorije: Grčka zajednica