DAN NEZAVISNOSTI MAKEDONIJE

+100%-

DAN NEZAVISNOSTI MAKEDONIJE

Osmog septembra 1991. godine u Makedoniji je organizovan referendum za osamostaljenje od bivše Jugoslovenske federacije. Na referendumu je glasalo vise od 80 procenata građana, od kojih je preko 95 odsto glasalo za suverenu, nezavisnu, samostalnu i celovitu Makedoniju, državu ravnopravnih naroda i građana. Od tada se taj dan slavi kao Dan nezavisnosti Makedonije.

Ovaj datum simbol je istorije i tradicije Makedonske države, njene snage i trajanja. Istovremeno, to je prilika da se prisetimo svih onih koji su časnom borbom za slobodnu i demokratsku Makedoniju podneli velike žrtve, na koje treba da budemo ponosni. Ovaj praznik nas podstiče na dalje zajedničke napore ka svestranoj afirmaciji čitavog regiona Balkana, koji je naš zajednički dom a kojim uspešno otvaramo vrata razvoja i napretka. Od svih nas se očekuje pun doprinos na putu ka Evropskim integracijama, jačanju vladavine prava i ekonomskom osnaženju država regiona i svih građana na ovim prostorima.

Svetkovanjem današnjeg dana slavimo dve vrednosti za koje su se naši preci izborili – slobodu i državu, te moramo pokazati maksimalnu odgovornost, preduzimljivost, toleranciju i razumevanje, za sve naše različitosti.I da se saglasimo makar u jednom – da je naša dužnost prema precima i potomcima zaveštanje na bolju budućnost, budućnost u miru i napretku.

Sa posebnim ponosom ističemo veoma dobre odnose koji postoje između Srbije i Makedonije koje odlikuju saradnja i uzajamna podrška u brojnim oblastima, i koji izražavaju volju za daljim produbljivanjem prijateljskih odnosa i bilateralne saradnje.Verujemo i ubeđeni smo da će se odnosi prijateljstva i saradnje između država i naroda i dalje produbljivati.

U ime Fondacije Makedonsko sunce najsrdačnije čestitamo 08. Septembar Dan državnosti Makedonije svim gradjanima Republike Makedonije, kao i svim gradjanima Republike Srbije Makedonskog porekla.

 

Izvor: Fondacija Makedonsko sunce

Foto: Fondacija Makedonsko sunce

Kategorije: Uncategorized