DAN SRPSKO-SLOVENAČKOG PRIJATELJSTVA

+100%-

DAN SRPSKO-SLOVENAČKOG PRIJATELJSTVA

Srpski kulturni centar – srpska biblioteka Mihajlo Pupin iz Ljubljane i Nacionalno veće slovenačke nacionalne manjine u Srbiji proglasili su 12. jun 2021. godune, Danom srpsko-slovenačkog prijateljstva, a tim povodom u glavnom gradu Slovenije danas je otvorena obnovljena biblioteka.


Članovi Srpskog kulturnog centra – Srpske biblioteke Mihajlo Pupin otvorili su obnovljenu biblioteku na novoj adresi Luiza Pesjakova 9 u Ljubljani, objavila je RTV Slovenije.


„Naše kulturno udruženje, osnovano 1994. godine, uživa status organizacije od javnog značaja na kulturnom području Republike Slovenije i ima oko 20.000 knjiga na srpskom jeziku“, naglasili su iz Srpskog kulturnog centra.


U okviru obeležavanja Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva, ispred parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani je danas otvorena i izložba pod nazivom Znameniti Slovenci u Srbiji / Poznati Srbi u Sloveniji.


Kroz digitalnu ikonografiju – portreti i kratki književni zapisi – izložba predstavlja Slovence koji su živeli i doprineli razvoju Srbije, kao i Srbe koji su ostavili važan trag u različitim oblastima kulture u Sloveniji. Izložba će gostovati i u Mariboru, Kranju, Kopru, Novom mestu, Novoj Gorici i Velenju.

 

 

Izvor: rtv.rs

Foto: