DANI BUNJEVAČKE KULTURE U BAJMOKU

+100%-

DANI BUNJEVAČKE KULTURE U BAJMOKU

U značajno drugačijem obliku, te uz poštovanje svih preporuka i propisanih mera, u subotu, 19. septembra 2020 godine, održano je petenasto izdanje tradicionalne manifestacije – „Dani bunjevačke kulture u Bajmoku“.

Iz Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok“ koji stoji iza organizacije ističu da je bilo važno da se održi kontinuitet po kojem je Bajmok poznat proteklu deceniju i po. U okviru programa održan je i tradicionalni „Etno-festival bunjevački ila“. Kuvanja nije bilo, već su gosti, iz čitave Bajmoka, Subotice, Male Bosne, Stare Moravice, Lemeša, Sombora, Kaponje… već doneli pripremljenu hranu i predstavili je. Takođe, uz autentičnu hranu, prikazani su stari zanati i alati koji su bili značajni za Bunjevce, odnosno za sve one koji žive na plodnoj ravnici.

Prisutne je pozdravio Stevan Bešlić, v.d. predsednika BKC „Bajmok“, dok je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, proglasila manifestaciju otvorenom.

Program je nastavljen u poslepodnevnim časovima, kada je promovisan trinaesti dokumentarni film, te četrnaesti festivalski bilten, posvećen jelima pripremanim 2019. godine. Iza dokumentarnog filma stoji Branko Pokornić, počasni predsednik BKC „Bajmok“, a kroz njega je predstavljena Marija Vuković Milićević, svetska šampionka i prvakinja u padobranstvu, višestruka rekordera u skoku sa padobranom u više disciplina, uvek ponosna na svoje bunjevačko poreklo.

 

Izvor: NS bunjevačke nacionalne manjine

Foto: NS bunjevačke nacionalne manjine

Kategorije: Sedam dana, Uncategorized