Dani slovenačkog filma u Pančevu: Publika zadovoljna, festival i sledeće godine

+100%-

U Pančevu je 18. decembra uspešno završena ovogodišnja revija filmova koji su bili prikazani u okviru programa „Dani slovenačkog filma”.

 

Za četiri dana prikazano je ukupno osam filmova od kojih su četiri bila kratkometražna i četiri dugometražna. Selektor festivala bio je naš poznati reditelj Dragomir Zupanc koji je u saradnji sa Slovenačkom kinotekom iz Ljubljane obezbedio premijerno prikazivanje filmova koji su ove godine bili na filmskom festivalu u Portorožu.

 

Organizatori ovog programa bili su Društvo Slovenaca „Sava” iz Beograda, Dom omladine Pančevo i Udruženje Slovenaca „Logarska dolina” iz Pančeva. Ljubomir Radovanović, urednik filmskog programa pančevačkog Doma omladine, istakao je da je ovogodišnja revija bila uspešna, da je selekcija filmova bila zanimljiva i da su se filmovi dopali probirljivoj pančevačkoj publici. Takođe je dodao da će tokom naredne godine biti još filmova iz Slovenije, da će se uspostaviti saradnja sa Slovenačkom kinotekom iz Ljubljane i da je planirano da se ova manifestacija ponovo održi krajem sledeće godine u dvorani „Apolo” pančevačkog Doma omladine koja ispunjava sve uslove za održavanje ovakvog programa.

 

Dragomir Zupanc, selektor festivala, izjavio je da je veoma zadovoljan saradnjom sa pančevačkim Domom omladine i Udruženjem Slovenaca „Logarska dolina”. Pohvalio je odličnu organizaciju i sve saradnike koji su omogućili da slovenačke filmove vidi publika u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu i Vršcu. Za sledeću godinu planirano je da festival bude održan po prvi put i u Kovinu, kao i u još nekim gradovima u Srbiji gde ima slovenačkih udruženja.

 

Josip Veber, predsednik pančevačkog Udruženja Slovenaca „Logarska dolina”, rekao je da ova manifestacija ima veliki kulturni značaj za Slovence u Pančevu i da će sledeće godine u njenoj organizaciji uzeti učešće još veći broj članova, ali i gostiju iz Slovenije. On je takođe naglasio da će početkom sledeće godine u Pančevu biti prikazan film o Ivanu Cankaru koji je nedavno premijerno prikazan u Sloveniji.

 

Izvor: Nacionalni savet Slovenaca

Kategorije: Slovenačka zajednica