Darovi za najmlađe đake

+100%-

Darovi za najmlađe đake

 

Kao i svake godine, prvacima u Osnovnim školama u kojima se izučava nastavni predmet češki jezik sa elementima nacionalne kulture Nacionalni savet češke nacionalne manjine kao podstrek za učenje daruje školske torbe – rančeve, udžbenik i školski pribor.

 

Takođe, svaki đak koji se opredelio za ovaj izborni predmet, bilo da je u prvom, drugom ili nekom starijem razredu dobije po svesku i slatkiš.

 

cesi1Povod za ovo je obeležavanje Dana češkog jezika, praznika koji je ustanovio Nacionalni savet, i želje da mlade generacije stasavaju uz češki jezik koji predstavlja najznačajniju kariku u očuvanju identiteta manjine.

 

U Kruščici, selu u kome trećinu stanovnika čine pripadnici češke nacionalnosti, svi đaci su pozvani na ovu malu svečanost, jer već nekoliko godina svi upisani prvaci uče češki, iako su različitih nacionalnosti. Ova škola je od strane Saveta proglašena za ustanovu od posebnog značaja za češku manjinu.

 

Ove godine su male đake posetili Valentina Simidžija Hoc, predsednica Odbora za obrazovanje i predstavnici Nacionalnog saveta: Jaroslav Hoc, predsednik Izvršnog odbora, Davorin Škornjička, sekretar i Jaroslav Bodnar, predsednik Odbora za informisanje.

 

I ovom prilikom učenici su prisutnim gostima prikazali svoje znanje recitujući stihove na češkom jeziku.

 

cesi2Direktor škole, Nikola Mirčov, je veoma zadovoljan odzivom dece i njihovim odnosom prema ovom izbornom predmetu. On je naglasio činjenicu da je škola proteklih godina dobila značajna sredstva iz Češke republike, čime je osavremenjena nastava, renoviran prostor i obezbeđeni svi uslovi za kvalitetan rad i boravak dece.

 

Valentina Simidžija Hoc osim funkcije u Nacionalnom savetu radi kao školski inspektor i upoznata je sa problematikom ovog izbornog predmeta. Govoreći o broju učenika i odeljenja, izrazila je zadovoljstvo trenutnim stanjem jer češki jezik sa elementima nacionalne kulture izučava 66 učenika, što je za 10 više nego prethodne. Od ovog broja čak 41 đak pripada školi u Kruščici. Očekuje da postupnim radom na izdanjima udžbenika i naporima odbora kojim predsedava taj broj bude iz godine u godinu veći.

 

cesi3Češki jezik u Kruščici predaje profesorka Kristina Tripković iz Pančeva. Ona ističe da je značajno što želju za izučavanje češkog jezika imaju i deca iz srpskih i romskih porodica. Zadovoljna je zanimanjem učenika za jezik koji predaje, i hvali njihovu disciplinu i privrženost školi.

 

Osim u Kruščici, češki jezik se uči i u Osnovnoj školi „Sava Munćan“ i Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Beloj Crkvi. I u tim školama đake će kao i svake godine posetiti predstavnici Saveta.

 

Nacionalni savet češke manjine nastoji da afirmiše i razvija najviše vrednosti koja češka zajednica ima. Češki jezik u tim nastojanjima zauzima najvažnije mesto.

 

Izvor: Savet Čeha