Decentralizacija i nacionalne manjine

+100%-

Decentralizacija i nacionalne manjine

 

Decentralizacija i nacionalne manjine u kontekstu evropskih integracija – tema je okruglog stola koji je održan 21. juna u Novom Pazaru. U cilju sagledavanja korelacije između decentralizacije države i nivoa zaštite prava nacionalnih manjina, okrugli sto je organizovao Centar za regionalizam u saradnji sa Hans Zajdel Fondacijom.

 

Član Gradskog veća Novog Pazara Mirsad Jusufović je istakao da Srbiji nedostaje treći nivo vlasti, te ocenio da kada su u pitanju decentralizacija i manjine, nije mnogo postignuto ni u jednoj oblasti.

 

Predsednica Skupštine grada Ifeta Radončić je izrazila nadu da će  ovaj skup doneti značajne zaključke koji će, kako je rekla, pomoći rešavanju važnih problema. Govoreći o normativno institucionalnim okvirima zaštite manjina, predstavnica Kulturnog centra Damad Zibija Šarenkapić je istakla potrebu kontinuiranog razvijanja prakse uvažavanja drugog i različitog. Ona je rekla da je u  Srbiji blizu milion i dvesta hiljada manjina te istakla važnost integrisanja po suštini a ne samo po formi.

 

”Evropsku uniju, nažalost, u ovom trenutku više zanima da Srbija formalno zadovoljava kriterijume za ulazak u EU, što znači donošenje zakona, a nas kao pripadnike manjina zapravo ključno zanima kad će se ti zakoni primenjivati i odnositi na sve građane u Srbiji”, rekla je Šarenkapić.

 

Iako se glavne odluke u državi donose na centralnom nivou, život je u osnovi lokalnog karaktera – naglašavaju organizatori.

 

”Mi smo došli ovde u Novi Pazar zato što većina stvari koje se tiču manjina, pa i decentralizacija, o njima se govori u Beogradu i naravno, tamo se retko čuje glas sa terena, posebno ovih rubnih područja”, rekao je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

 

Okrugli sto je deo projekta ”Evropske integracije i pitanje nacionalnih manjina u Srbiji”, koji realizuje Centar za regionalizam uz podršku Hans Zajdel Fondacije.

 

Izvor: www.rtvnp.rs

 

Kategorije: Sedam dana