DELEGACIJA PREDSTAVNIKA HRVATSKE ZAJEDNICE SASTALA SE SA PREDSJEDNIKOM VUČIĆEM

+100%-

DELEGACIJA PREDSTAVNIKA HRVATSKE ZAJEDNICE SASTALA SE SA PREDSJEDNIKOM  VUČIĆEM

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić sastala se 18. avgusta 2020. godine  s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Sastanak je imao za cilj iskazati zahvalu predsjedniku Vučiću za izdvojena sredstva za otkup dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića, ali i razgovarati o otvorenim pitanjima i izazovima s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji.

“Razgovarali smo o konkretnim pitanjima koji su izazov za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji, među kojima su prostor za hrvatsku zajednicu u glavnom gradu Beogradu, Hrvatskom školskom centru, vidljivosti hrvatske zajednice i o drugim temama. Razgovor je protekao u izuzetno pozitivnoj atmosferi, upravo onakvoj kakva je i potekla od strane Republike Hrvatske, a potaknuta premijerom Andrejom Plenkovićem prema Srbima u Hrvatskoj. Na tragu toga očekujemo da se intenzivno nastavi i komunikacija i suradnja s predstavnicima hrvatske zajednice i da se otpočnu rješavati i druga važnija pitanja integriranja hrvatske zajednice u srbijansko društvo. Povod za ovaj sastanak bila je zahvala predsjedniku Vučiću, jer je Vlada Republike Srbije izdvojila sredstva za otkup dijela rodne kuće Josipa bana Jelačića i očekujemo da će svečano otvaranje biti na Dan zajednice, 16. listopada,” izjavila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.

Delegaciju predstavnika hrvatske zajednice u Srbiji, pored predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić, činili su dopredsjednik HNV-a za Sombor Željko Šeremešić, vijećnik HNV-a i upravitelj Zaklade “Spomen-dom bana Josipa Jelačića” Goran Kaurić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Foto: HNV