Devet stanova za romske porodice u Novom Pazaru

+100%-

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uručila je 2. jula ključeve socijalnih stanova za devet romskih porodica u naselju Blaževo u Novom Pazaru.

 

Mihajlović je tom prilikom istakla da joj je posebno drago, kao ženi i majci, što će se u ove kuće useliti 20 dece. Dodeli ključeva prisustvovali su i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

 

Zajedno sa Evropskom unijom ulažemo devet miliona evra za socijalne stanove u 11 opština u Srbiji, u kojima živi 250 dece romske nacionalnosti. Na toj deci ostaje budućnost i ona su ta koja će nas uvek podsećati na to da smo jedan narod, da je Srbija država svih nas, rekla je Mihajlović.

 

Ona je dodala da je na državi da stvori uslove za to da se romska deca školuju i potom dobiju zaposlenje i da se svi zajedno borimo protiv diskriminacije u društvu.

 

Rešavamo pitanje infrastrukture, omogućili smo im da se upišu u matične knjige, da se obrazuju, smanjili smo smrtnost romske dece za 50 odsto. Posebnu pažnju treba da posvetimo Romkinjama, jer su one najugroženija kategorija, istakla je ona.

 

Fabrici je poručio da je integracija Roma u srcu svih aktivnosti Evropske unije i da je do sada u Srbiji uloženo 11,4 miliona evra, te da je planirano ulaganje još 20 miliona evra.

 

Romi su najveća manjina u celoj Evropi, a najviše su marginalizovani. EU se trudi da doprinese naporima države u rešavanju pitanja integracije Roma u društvo, a to možemo ostvariti kroz stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zdravstvo i zaposlenje. Ovaj projekat je dokaz da ne radimo samo na politikama na papiru, već kroz konkretne aktivnosti, istakao je Fabrici.

 

Paunović je izrazila zahvalnost potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović, ocenivši da je ministarstvo koje vodi snažni motor koji daje vetar u leđa u realizaciji ovakvih projekata. Ona je čestitala i gradu Novom Pazaru, jer je, kako je rekla, primer lokalne samouprave koja ume da prepozna potrebe svojih sugrađana i izdvoji sredstva za ovakve projekte.

 

Biševac je naveo da je u realizaciju projekta za devet romskih porodica uloženo približno 600.000 evra, da je rešena i komunalna infrastruktura i asfaltirane ulice.

 

Naš cilj je da poboljšamo kvalitet života svih naših sugrađana, pa tako i meštana naselja Blaževo. Želimo da se što bolje integrišu u društvo i da u zdravlju i dobru koriste ove stanove, rekao je Biševac.

 

Izvor: Vlada Republike Srbije

Kategorije: Romska zajednica