Digitalni udžbenici i za nacionalne manjine

+100%-

Digitalni udžbenici i za nacionalne manjine

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je Nacrt Zakona o udžbenicima koji predviđa uvođenje digitalnih udžbenika u završnoj fazi, kao i da će oni biti obezbeđeni i  đacima pripadnicima nacionalnih manjina koji pohađaju srednju školu u Republici Srbiji.

 

Na sastanku sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća Šarčević je rekao da očekuje da će se Nacrt zakona za nedelju dana naći pred Vladom Srbije, a  u skupštinskoj proceduri na proleće.

 

Novi zakon o udžbenicima imaće veliki značaj i za obrazovanje hrvatske, ali i drugih nacionalnih manjina, dodao je Šarčević i naglasio da je potrebno razgovarati o osnivanju katedre za hrvatski jezik i o lektorima.

 

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća ocenili su da postoji dobra saradnja sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ukazali su na potrebu povećanja broja srednjoškolskih profila na hrvatskom jeziku, ističući kao poteškoću jezičku stručnost kadrova koji predaju na hrvatskom jeziku.

 

Kopredsedavajući Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da su otvorena pitanja više stvar dijaloga, nego izmene propisa.

 

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja