Dijalog sa Prištinom može da utiče na evropski put

+100%-

Dijalog sa Prištinom može da utiče na evropski put

 

Šefica pregovaračkog tima u pregovorima sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da implementacija dogovora u dijalogu Beograda i Prištine može da utiče na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, iako u tom procesu nije definisana ni tema koja će biti predmet dijaloga, niti način na koji će ona biti razrešavana.

 

tanja-miscevic-minMiščević je navela da je Poglavlje 35, koje se tiče Kosova, „prazna školjka“ u kojoj nema prava, nema standarda, već praćenja i ocenjivanja napretka koji je postignut u dijalogu između Beograda i Prištine i implementacije onoga što je postignuto.

 

Upitana da li poslednje informacije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine o sporazumu o telekomunikacijama mogu da se odraze na dalji put Srbije ka EU, Miščević je rekla da, ako države članice EU nisu zadovoljne napretkom koji je učinjen u poglavljima 23 i 24, odnosno u oceni implementacije dijaloga, onda ceo pregovarački proces mora da bude zaustavljen.

 

„To je ozbiljan problem na koji mi ukazujemo od samog početka, posebno je ozbiljan kada ne znate zašto ste vi to krivi“, poručila je Miščević.

 

Ona je objasnila da od početka pregovora sa EU poglavlja 23 i 24, koja se tiču ljudskih prava, te Poglavlje 35, imaju kontrolnu ulogu.

 

Izvor: Tanjug

Kategorije: Izdvajamo