Direktori policija Hrvatske i Srbije delili letke putnicima

+100%-

narandzasta-tanka

BAJAKOVO – Šefovi policija Srbije i Hrvatske, Milorad Veljović i Vlado Dominić danas su, u okviru obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, na graničnom prelazu Batrovci- Bajakovo delili putnicima brošure i letke kojima se ukazuje na opasnost od tog vida modernog ropstva.

narandzasta-tanka

veljovicdominicVeljović i Dominić su putnicima u automobilima koji su prelazili taj granični prelaz lično objašnjavali značaj borbe protiv trgovine ljudima, a uručivali su im i tematske diskove kako bi i time naglasili značaj prevencije.

Šefovi policija dve države su potom u izjavi novinarima naglasili značaj ne samo međusobne, već i regionalne saradnje u cilju što efikasnije borbe protiv trgovine ljudima.

Veljović je istakao da je u Srbiji u poslednjih deset godina oko 600 osoba, a najviše devojaka i žena, zaštićeno od tog modernog zla i spaseno od trgovaca ljudima.

On je naglasio i da je trgovina ljudima najteži oblik kršenja ljudskih prava i sloboda, podsetivši da je Srbija u svoje zakonodavstvo unela i trgovinu ljudima kao posebno krivično delo, koje vezuje i za krivično delo organizovanog kriminala.

Veljovićje precizirao da je u poslednjih deset godina zbog krivičnog dela trgovine ljudima protiv 893 osobe podneto više od 500 krivičnih prijava, naglasivši istovremeno i značaj preventivnog delovanja posebno sa mladima.

Prema njegovim rečima policija je u saradnji sa civilnim sektorom organizovala niz preventivno- edukativnih tribina na kojima je više od 500.000 mladih upoznao sa opasnostima i oblicima trgovine ljudima.

„Zajednička saradnja i protiv trgovine ljudima i protiv organizovanog kriminala policija Srbije i Hrvatske, daje rezultate“, istakao je Veljović.

Direktor srpske policije je podsetio da su odnosi policija dve države na izuzetno visokom nivou naglasivši da bez prave saradnje i sa svim kolegama u regionu nema ni prave borbe protiv organizovanog kiminala.

Dominić, koji je glavni ravnatelj hrvatske policije, je istakao da je u zadnjih par godina u Hrvatskoj zabeleženo 126 slučajeva trgovine ljudima, a u 2013. godini deset slučajeva.

„Na godišnjem nivou kriminalci zarade 12 milijardi dolara u trgovini ljudima“, rekao je Dominić ukazavši na značaj potrebe borbe na regionalnom i globalnom nivou protiv tog vida modernog ropstva.

On je istakao i da policije susednih zemalja Srbije i BiH rade sa hrvatskim kolegama na sprečavanju trgovine ljudima i da ta borba daje rezultate.

On je podsetio na nedavni slučaj u Vukovarsko- sremskoj županiji kada je zahvaljujući saradnji srpske i hrvatske policije sprečena trgovina ljudima.

Prema njegovim rečima procesi protiv odgovornih za taj slučaj se vode i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Prethodno je na graničnom prelazu Batrovci- Bajakovo promovisana aktuelna preventivna kampanja koja obuhvata i film „Dve male devojčice“.

Cilj tog filma je da ukaže na neophodnost prevencije trgovine ženama, radi seksualnog iskorištavanja.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Kratke Vesti