Diskriminacija Roma ozbiljan problem za Srbiju

+100%-

Diskriminacija Roma ozbiljan problem za Srbiju

Stejt department objavio izveštaj za 2012. godinu, o stanju ljudskih prava po državama. U izveštaju se našla i naša zemlja za koju su navedene zabrinjavajuće ocene po pitanju poštovanja prava manjina i drugih oblasti ljudskih prava.

 

Izveštaj navodi da se među najozbiljnijim problema nalaze diskriminacija i društveno nasilje nad manjinama, naročito Romima.

 

Uznemiravanje novinara i pritisak na njih da sprovode autocenzuru predstavlja veliki razlog za zabrinutost, baš kao i korupcija u zdravstvu, obrazovanju i više grana vlasti, uključujući policiju i neefikasni pravosudni sistem čija su posledica dugotrajna suđenja i dugi periodi pritvaranja pre suđenja„, smatra Stejt department.

 

Stejt department je naveo da je u Srbiji tokom protekle godine uočeno, fizičko maltretiranje zatvorenika koje je vršila policija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava, lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca, kako njihovih organizacija tako i pojedinaca, kao i grupa i pojedinaca koji kritikuju vladu.

 

State department navodi da su važni problemi Srbije:

– nedostatak trajnih rešenja za veliki broj raseljenih,
– porodično nasilje nad ženama i decom i
– trgovina ljudima.

 

Vlada je u principu preduzimala korake u cilju izvođenja pred sud zvaničnika, kako u politici tako i u vladi, kada su obelodanjene zloupotrebe. Ali uprkos tome, mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, policijskog zlostavljanja i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni„, navodi se u izveštaju. Stejt department je naveo da u Srbiji u prošloj godini nije bilo slučajeva političkih otmica ili ubistava koje je izvršila država.

 

Originalan dokument (na engleskom jeziku) možete preuzeti na Serbia 2012 Human Rights Report.

Kategorije: Najvažnije, Sedam dana