„Đenđešbokreta” i „Durindo” čuvaju identitet Mađara

+100%-

Najznačajnije smotre stvaralaštva vojvođanskih Mađara, izvornog folklora, narodnih muzičkih orkestara, horova i solista, 55. festival „Đenđešbokreta” i 42. „Durindo” održani su proteklog vikenda u Novom Kneževcu.

 

Festivalske zastave je blagosiljao biskup Janoš Šoti, a oko 2.400 učesnika je u subotu i nedelju, pre nastupa prodefilovalo centralnom ulicom grada.

 

U ime domaćina učesnike su pozdravili predsednici opštine i Skupštine opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić i Nandor Ujhelji, a značaj ove smotre istakli su predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Jene Hajnal, predsednik Organizacionog odbora Arpad Kišimre, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku u mađarskoj vladi Arpad Janoš Potapi.

 

Domaćin ove smotre za negovanje tradicija narodnog stvaralaštva bilo je KUD „Tisađenđe” i ona je prvi put održana u ovoj severnobanatskoj varošici. Predsednica KUD „Tisađenđe” Magdalena Kovač rekla je da su se pripremali godinu dana i da su ponosni jer je u subotu na festivalu „Đeđnđešbokreta” na pozornici u parku nastupilo 35 folklornih ansambala sa oko 900 učesnika, dok se u nedelju u salama Pozorišta i Biblioteke „Branislav Nušić” na festivalu „Durindo” predstavilo 119 horova, muzičkih ansambala i solista sa 1.450 izvođača. Da se manifestacija uspešno organizuje svoj doprinos dao je veliki broj aktivista iz mesta novokneževačke opštine.

 

Prema odluci stručnog žirija ovogodišnji dobitnik nagrade „Aniko Bodor” je muški hor „Botra” bečejskog Kulturnog durštva „Šandor Petefi”. Na završetku smotre zastave festivala „Đenđešbokreta” i „Durindo” preuzelo je KUD „Bela Bartok” iz Horgoša koje će biti domaćin naredne smotre.

 

Izvor: Dnevnik 

Kategorije: Mađarska zajednica