Dragana Milošević otvorila izložbu manjinskih zavoda u Vojvodini „Slikom zajedno“

+100%-

„Desetogodišnjica rada manjinskih zavoda za kulturu u Vojvodini jeste jubilej na kojem vam u ime Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata čestitam, jer na ovim slikama i skulpturama oko nas vidimo jedinstvo različitosti“ rekla je pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević otvarajući izložbu „Slikom zajedno“ u Savremenoj galeriji u Subotici u petak 28. septembra.

 

Postavka je upriličena povodom deset godina od osnivanja i rada manjinskih zavoda za kulturu u Vojvodini, a domaćin je ovog puta bio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

 

Međusobno uvažavanje i saradnja tokom prethodne decenije, istakla je Miloševićeva, kao i očuvanje nacionalnog identiteta jeste misija i zadatak svakog zavoda za kulturu nacionalnih manjina u Vojvodini, vi ste to i dokazali. Posebno mi je drago, što ovu postavku će u narednom periodu videti i građani Novog Sada, Zrenjanina i Sente i to kroz prizmu i sliku mladih umetnika vizuelne umetnosti, koji su na svoj način prikazali sve ono što čini multikulturalnost, tradiciju, običaje, i kao kruna postojanja nacionalni identitet i to jeste poruka, koja nas upućuje da „Slikom zajedno“ određena srodnost mora da postoji, rekla je otvarajući izložbu sekretar Dragana Milošević.

 

Direktori zavoda za kulturu manjina u Vojvodini na svom maternjem jeziku pozdravili su posetioce, goste i domaćine izložbe i naglasili da će u periodu od 28. septembra ove godine, do 28. februara naredne godine, u četiri mesta u Vojvodini biti predstavljena dela šest umetnika, odnosno predstavnika zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, Rumuna, Rusina, Slovaka, Hrvata, kao i jedan predstavnik većinskog srpskog naroda.

 

Zavodi za kulturu manjinskih zajednica na izložbi su predstavljeni savremenom umetnošću, što je prema rečima kustoskinje izložbe, Nele Tonković, pravi iskorak.

 

„Drago mi je što su zavodi bili otvoreni da prihvate ovakvu izložbu i da se predstave mladim umetnicima, kao recimo Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara, koji je najstariji osnovan i ove godine obeležava 12 godina postojanja“ istakla je Tonkovićeva i dodala da njega predstavlja umetnik Dejvi Nađ Abonji. Pored Dejvija, tu su radovi Alene Klaćik, Darjana Hardija Maje Rakočević Cvijanov,Valentine Broštean i Lee Vidaković, a njih sve zajedno karakteriše što njihova umetnost nije omeđena granicama, ni dobom, ni tematskim usmerenjem i zato su slikom zajedno to uspeli i nama da dokažu“ rekla je Nela Tonković.

 

Ispred Savremene galerije u Subotici pozdravne reči uputio je direktor Arpad Blaško.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Foto: www.subotica.info

Kategorije: Sedam dana, Top vesti