Drugi festival “Slovačka narodna nošnja Slovaka u Vojvodini”

+100%-

Drugi festival “Slovačka narodna nošnja Slovaka u Vojvodini”

 

Drugi festival “Slovačka narodna nošnja Slovaka u Vojvodini” održan je prethodne subote u Kisaču. U okviru festivala imali smo prilike da vidimo i defile učesnika obučenih u slovačke nošnje različitih krajeva.

 

Bila je upriličena i promocija foto-monografije Pavela Surovog i Branislava Kokavca „Slovačka lepota u narodnoj nošnji”, kao i istoimenu izložbu u Kulturnom centru „Kisač”.

 

 

Narodne nošnje koje su se mogle videti stare su i do 150 godina. Posetioci su imali priliku da vide kako su se Slovaci oblačili po drugim selima jer u različitim krajevima. Vidljiv je uticaj drugih nacionalnih zajednica. Neke nošnje liče na bunjevačke, rusinske, čak i na romske.

 

– Drago mi je što je uspela ideja da se pokažu ove raskošne nošnje kao deo kulture i tradicije Slovaka u jednoj kvalitetnoj fotomonografiji – rekao je prvi čovek Novog Sada, Miloš Vučević, koji je svojim prisustvom uveličao ovu manifestaciju.

 

– Sve ono čemu se divimo na festivalu, sada je “ukoričeno”, a to ovoj manifestaciji daje još jači zamajac. Takođe, ova knjiga omogućava da se dalje i šire vidi kako to mi živimo u Vojvodini i Novom Sadu, u skladu i zajedništvu i kako uživamo u našem bogatstvu različitosti. Zato je naša velika obaveza da činimo sve da se Kisač, kao i ostali delovi Novog Sada, permanentno razvija, da što manje zaostaje za najuređenijim delovima grada, da ima što bolje puteve, komunalnu mrežu, što uređenije škole i ambulante. Upravo tako će ta lepota koja nam se ovde prezentujete, jače bljesnuti ako je prikazana u jednom lepom, modernom, funkcinalnom okruženju. Zato je Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, kao pravi primer zajedništva različitih kultura evropskih naroda, koji neguju sve specifičnosti svojih vekovnih nasleđa. Samo onaj ko poštuje svoje, zna da ceni i tuđe, poruka je jušerašnjeg festivala, kojim želi da se ukaže na neobičan spoj tradicionalnog i savremenog, s akcentom na duhovnu vrednost. Svakodnevne i svečane narodne nošnje različitih krajeva, kao i prohujalih vremena, pobuđuju svest o tome s koliko su ih strpljenja, kreativnosti i spretnosti čukunbake i njihove vršnjakinje šile i dekorisale, i s gotovo svetim poštovanjem oblačile.

 

Organizator festivala je Kulturni centar „Kisač”, uz nesebičnu podršku Grada Novog Sada i medijske pokrovitelje od kojih je jedan bio i Južni Banat.

 

Izvor: Južni Banat

Foto:  Južni Banat