DRUŠTVENI DIJALOG U BUJANOVCU REZULTIRAO ZAJEDNIČKIM DOGOVOROM

+100%-

DRUŠTVENI DIJALOG U BUJANOVCU REZULTIRAO ZAJEDNIČKIM DOGOVOROM

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Koordinacionim telom Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa organizavalo je danas u Bujanovcu drugi po redu društveni dijalog u vezi sa Planom od 7 tačaka na temu integracija u državne institucije.


U uvodnom delu dijaloga obratili su se ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, v.d.pomoćnika ministra za građevinarstvo, saobraćaja i infrastrukture Aleksandar Adamović, pomoćnik ministarke pravde, Vladimir Vinš, predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Ragmi Mustafa i šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Jan Bratu. Predstavnici Albanaca na jugu Srbije, pored Mustafe, bili su Ardita Sinani iz Preševa, presednik Skupštine Bujanovac Enver Ramadani i Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac.



Dijalog koji smo vodili danas je rezultirao našim zajedničkim dogovorom o Planu od 7 tačaka i o vremenu u kome ćemo imati primenjeno u institucijama Srbije zaposlene pripadnike albanske nacionalne manjine jer im je tamo mesto, ne samo što zakon tako kaže, već i zato što je to jedino prirodno, rekla je n asatanku 11. marta 2022. goidine, Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.



U roku od deset dana biće formirana posebna radna grupa koja će se baviti primedbama i sugestijama Nacionalnog saveta Albanaca po pitanju zapošljavanja Albanaca. Radna grupa će videti šta može, kako može i kad može, a za tri meseca sastaćemo se ponovo da vidimo koliko smo vladavine prava primenili, koliko smo ljudi zaposlili i da li ima rezultata dijalog koji vodimo, naglasila je Čomić.


Svrha postojanja svake institucije jesu građani, njihov bolji i kvalitetniji život i efikasnije ostvarivanje svih prava, pa stoga smatram da je današnji dijalog prilika da čujemo potrebe zajednice, definišemo probleme i nađemo najbolji način da se ti problemi prevaziđu. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su institucije socijalne zaštite na području Bujanovca, Preševa i Medveđe dale puni doprinos integraciji pripadnika albanske nacionalne manjine, što pokazuje da država Srbija posvećuje punu pažnju integraciji svih njenih građana, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.


Učesnici dijaloga usvojili su na kraju skupa obavezujuća postupanja i dogovorili formiranje posebne radne grupe u čijem radu će učestvovati svi predstavnici u dijalogu, u cilju povećanja zastupljenosti Albanaca u državnim institucijama. Ona će takođe izraditi i plan kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih ciljeva za ostvarivanje i drugih prava pripadnika albanske nacionalne manjine.


 

Izvor: MINLJPDD

Foto: MINLJPDD